DVOŘÁČEK, T. Shluková analýza signálů EKG [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Kozumplík, Jiří

Autor popsal běžné typy arytmií, dále prostudoval a popsal aglomerativní metody shlukové analýzy. Pokusil se o výběr vhodných příznaků pro automatickou shlukovou analýzu signálů EKG s cílem rozlišit tvarově různé typy cyklů. K testování svých algoritmů shlukové analýzy použil vybraných 22 signálů z knihovny CSE, které obsahovaly cykly různých tvarů. Konstatuji, že autor splnil požadavky formulované v zadání práce. Pravidelně navštěvoval konzultace a projevil schopnost samostatné odborné práce. Jeho aktivitu během řešení projektu hodnotím kladně.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Chrobák, Martin

Student se ve své práci zabýval návrhem metodiky pro automatické rozpoznávání abnormálních cyklů EKG pomocí shlukové analýzy. Teoretická část je věnovaná základům elektrokardiografie, popisu metod shlukové analýzy a výběru příznaků pro shlukovou analýzu. V této části je chybný odkaz na obr. 4 (str. 11), dále se tu vyskytuje chybný název pro směrodatnou odchylku (str. 17) a chybná definice Pearsonova korelačního koeficientu (str. 22). Navržené přístupy pro automatickou shlukovou analýzu komplexů QRS a výsledky jejich testování jsou popsány v praktické části. Tady mi není jasné, proč autor nepoužil svůj vytvořený vzdáleností faktor i pro třísvodovou shlukovou analýzu. Dále mi v testovaných signálech chybí signál W011.mat z databáze CSE, který také obsahuje extrasystolu. Po formální stránce bych měl výtky jen k tomu, že v tabulkách chybí jednotky a že práce obsahuje převzaté obrázky s anglickými popisky. Jinak je text přehledný, srozumitelný a logicky členěný. Celkově prezentovaná práce působí dobrým dojmem, včetně prezentovaných výsledků a jejich diskuze. Přes zmíněné nedostatky zadání bylo splněno a práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 65375