MACENAUEROVÁ, T. Realizace zemních výměníků v podmínkách ČR [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Kolbábek, Antonín

Studentka se zadanému tématu věnovala systematicky a dlouhodobě, jeho zpracování pravidelně konzultovala, pracovala pečlivě a do řešení průběžně zapracovávala i připomínky vedoucího práce. V rámci řešení bylo dohledáno 72 zemních výměníků tepla (převážně vzduchové typy), bohužel ne vždy se podařilo zjistit všechny potřebné informace o realizaci. To bylo způsobeno složitou situací při získání osobního kontaktu přímo na majitele konkrétního ZVT, či přesné adresy domu. Získaný kontakt však automaticky nezaručuje větší množství získaných informací, vše závisí na ochotě majitele poskytnout přesné informace o realizovaném zařízení. Studentka proto navázala kontakt s renomovaným odborníkem z oboru, který poskytl některé informace o cca třech desítkách zařízení jež doposud vyprojektoval a vybudoval. Z tohoto pohledu je práce nesmírně cenná, obsahová i formální úroveň je na dobrá. Všechny vytyčené cíle bakalářské práce byly splněny, proto ji doporučuji k obhajobě před odbornou komisí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Musil, Zdeněk

Autorka zpracovala bakalářskou práci s tématikou zemních výměníků tepla. Cílem práce bylo vytvořit přehled o realizovaných zemních výměnících na území České republiky a uvedení typů výměníků včetně používaných komponent a materiálů. Autorka nejprve obecně popsala základní typy zemních výměníků, na což navázala přehledem konkrétních realizací a v poslední kapitole se pokusila o komplexní zhodnocení. Je třeba vyzdvihnout snahu autorky o co nejobsáhlejší soubor dat, na jehož zpracování spolupracovala s odborníky z vysokoškolského i firemního prostředí. Některá data však nebylo možné dohledat ani v projektové dokumentaci ani po konzultaci s majiteli výměníků. Práce je na dobré jazykové i grafické úrovni, je logicky poskládaná. Autorka se nevyvarovala některých ne zcela vhodných formulací. Z formálního hlediska považuji za největší nedostatek absenci seznamu použitých veličin, naopak je třeba ocenit velké množství zdrojů, z nichž bylo čerpáno. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 64589