JIRÁK, D. Návrh automatizace linky pro broušení součásti kompresoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Kubík, Roman

Diplomová práce řeší automatizaci výrobní linky. Teoretická východiska vlastního řešení jsou poměrně široce rozepsána. Některé části této kapitoly však souvisí s řešenou problematikou pouze volněji - např. kapitola 2.2 Historie robotů. Celá práce má jasný a logicky provázaný postup řešení od analytických částí, zahrnujících rozbor materiálových toků mezi řešenou linkou a provozy, které na ni mají vazbu, až po detailní analýzu využití výrobní linky. Následně jsou jasně vyjádřena všechna projektová omezení nově navrhované robotizované linky. Varianty návrhů automatizace jsou rozpracovány poměrně do hloubky - tj. včetně dispozičních výkresů a technické specifikace robotů a dalších zařízení, které by bylo potřeba obstarat. Autor úzce spolupracoval s podnikem, což dokazuje i fakt, že nakonec byla na základě odborného posouzení navržených variant firmou Valeo vypracována zcela nová varianta, hlavně s ohledem na úsporu investičních nákladů. Realizovatelnost výsledného řešení byla ověřena také simulací provozu automatizované linky dodavatelem, který byl vybrán pro její dodávku. Vzhledem k ucelenosti řešení a jeho dotažení až do fáze detailního ekonomického posouzení, hodnotím práci stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Jakoubek, Jaroslav

Pan Jirák působí ve firmě Valeo již pět let na pozici trainee. Za tuto dobu projevil dostatečné technické a organizační schopnosti nutné ke zpracování studie jednoho z důležitých projektů ke zvýšení produktivity firmy. Tento projekt byl zpracován ve formě diplomové práce. Po celou dobu realizace projevil pan Jirák vysokou míru samostatnosti. Formální zpracování diplomové práce a závěry z ní plynoucí jsou plně akceptovatelné vedením firmy. Projekt automatizace výrobní linky byl doporučen k realizaci. V případě schválení bude provedením realizace pověřen (po ukončení vysokoškolského studia v rámci zaměstnaneckého poměru)pan Jirák.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 64580