FREJLICH, T. Frézka pro obrábění plastů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Brandejs, Jan

Student přistupoval zodpovědně ke zpracování své bakalářské práce. Jeho řešení je velmi dobré, sice dražší, ale v případě výroby bude jistě frézka funkční a spolehlivá. Ve výkresové dokumentaci jsou některé nepřesnosti v předepisování tolerabcí a obrobených povrchů. Chybí seznam položek k výkresu Svařovaná konzola 0-BP-1/00. Mnohokrát se opakuje výraz "konzole", který je vhodný spíš pro gamblery, místo "konzola".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Brada, Michal

Student Tomáš Frejlich měl v rámci své BP navrhnout frézku pro obrábění zalitých vláken pro potřeby Laboratoře přestupu tepla a proudění. Vytvořil několik variant řešení a vybral z nich to, které se zdá být optimální, přičemž se snažil využít množství nakupovaných dílů. Navrženou konstrukci rozpracoval do podoby kompletní výrobní a montážní dokumentace. Samotný návrh je podpořen řešerší, ve které student popisuje různé druhy lineárního vedení a lineárních pohonů, které následně uplatňuje v návrhu. V textu práce chybí alespoň přibližný výpočet parametrů krokových motorů, které jsou použity k pohonu. Většina dílů frézky je navržena z hliníku, který ale není vhodný konstrukční materiál. Je tedy otázkou, zda nebyla spíše myšlena nějaká jeho slitina. Pokud by mělo dojít k realizaci, bylo by vhodné odstranit zaoblení hran většiny dílů, které se nehodí pro kusovou výrobu a upravit některé přídavky na obrábění (svařovaná konzole). Text práce obsahuje drobné stylistické a typografické chyby. I přes výše uvedené nedostatky, považuji návrh za zdařilý a uplatnitelný v praxi. Práci doporučuji k obhajobě s níže uvedeným hodnocením.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 63891