POKORNÝ, L. Automatizace měření přenosových vlastností DSL modemů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Šilhavý, Pavel

Student v rámci práce vytvořil programy pro ovládání simulátorů vedení Spirent DLS-414E a DLS-8234. Následně vytvořil program, který umožňuje automatizované měření závislosti přenosové rychlosti ADSL a VDSL modemů na délce vedení. Program podporuje DSLAMy Draytek Vigor 3600 (ADSL) a Planet VC-820M (VDSL), z nichž umožňuje získávat nejen informace o přenosových rychlostech v obou směrech, ale i úrovni vysílacího signálu, bitové alokaci, útlumu a rezervě v SNR (noise margin). Program umožňuje rovněž editaci předchozích měření a export do formátů CSV, prostý text, EXCEL a MATLAB. Student pracoval zcela samostatně, iniciativně, rovnoměrně během celého semestru, dosažené výsledky překračují požadavky zadání a jeho práci hodnotím jako vynikající.

Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Šedý, Jakub

Student odevzdal práci zabývající se problematikou automatizace měření přenosových vlastností DSL modemů. V teoretické části práce se student věnuje charakteristice přenosového prostředí a charakteristice DSL technologie a to konkrétně ADSL 2+. Další teoretická část je věnována metodice testování modemů a výkonnostních charakteristik dle doporučení ITU-T. Teoretický základ považuji za naprosto dostatečný. Dále student zmiňuje metodiku automatizovaného měření včetně popisu simulátorů délky vedení. V praktické části se student věnuje návrhu ovládacích programů pro simulátory délky vedení a návrhu programu, jenž zajišťuje plně automatizované měření přenosových vlastností DSL modemů (přenosová rychlost, útlum, SNR margin, alokaci bitů). V programu je možné procházet historii provedených měření, včetně grafických zobrazení, a exportovat výsledky do Excelu, případně Matlabu. Vytvořené aplikace hodnotím velice kladně. V závěrečné části práce jsou shrnuty výsledky provedených měření. Po formální a odborné stránce je práce na vysoké úrovni. Zadání považuji za splněné v plném rozsahu.

Navrhovaná známka
A
Body
98

Otázky

eVSKP id 66623