MRAČKO, P. Parametrické a neparametrické statistické metody a jejich aplikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Smékal, Zdeněk

Diplomová práce se zabývá statistickými metodami pro rozpoznání Alzheimerovy nemoci na základě ručně psaného textu. Byla použita databáze získaná od 79 pacientů a z dat bylo vypočteno 29 příznaků. Ukázalo se, že parametrické statistické metody nejsou příliš vhodné k aplikaci na zvolená data. Proto byly využity neparametrické statistické metody. Byly nalezeny odlišnosti v příznacích mezi zdravými osobami a nemocnými pacienty. Cíle diplomové práce byly splněny. Všechny metody byly implementovány v Matlabu. Zde je možné jedině uvést poznámku, že je škoda, že program není vytvořen modulárně, což by přispělo k větší přehlednosti získaných výsledků. Student pravidelně konzultoval s vedoucím práce a dalšími pracovníky a dbal jejich pokynů.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Mekyska, Jiří

Práce je psaná velmi přehledně a na vysoké vědecké úrovni. Student přehledně popsal veškeré nejpoužívanější metody statistického zpracování medicínských dat a zároveň ověřil jejich popisné vlastnosti na reálných nahrávkách. K samotné práci mám jen několik drobných připomínek. Postrádám zde kapitolu věnující se korekci hladiny významnosti (např. Bonferroniho nebo FDR korekce). Konkrétně při zpracování medicínských dat se tyto korekce často využívají. V práci je špatně definováno percentilové rozpětí. Názvy některých funkcí (např. logaritmus) jsou ve vzorcích psány kurzívou, což by mohlo budit dojem zápisu spíše proměnných. Zadání bylo splněno, celkově jsem s prací velmi spokojen a navrhuji známku A.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 66609