LAKOMÝ, T. Aplikace pro výpočet přenosových parametrů optických sítí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Tejkal, Vladimír

Požadavky zadání byly splněny ve všech bodech. Student vytvořil aplikaci pro výpočet odchylek spojení optických vláken a pro výpočet útlumů a disperzí optické trasy. Grafy zobrazují závislost útlumu na odchylce při spojování vláken. Pro lepší hodnocení bych očekával také 3D grafické zobrazení výkonu ve vláknu před a za optickým spojením. V kapitole popisující obecné vzorce pro výpočty jsou uvedeny jednotky výsledné veličiny, ale jednotky proměnných, které se do vzorců dosazují, chybí a jsou uvedeny až na konci při popisu aplikace. Popis aplikace je srozumitelný. Části úvodní kapitoly jsou zkopírované z wikipedie, ale citace chybí. Práci hodnotím známkou C – 70bodů.

Navrhovaná známka
C
Body
70

Posudek oponenta

Šporik, Jan

Student splnil všechny body zadání. Práce se skládá z dvou částí. K teoretické části mám výhrady. Praktická část práce je kvalitně zpracována na 10 stran. Hlavním výstupem je funkční aplikace splňující body zadání rozšířená o výpočet parametrů (útlum, disperze) optické trasy. Výhrady mám k abstraktu, který je přeložen v internetovém prohlížeči. Student nedodržel pokyny pro citování zdrojů. Velká část teoretické části práce je zkopírována z nevhodných zdrojů. Celý úvod práce je doslovně zkopírován z necitovaného zdroje ((http://newwiki.panska.cz/index.php/Optick%C3%A9_vl%C3%A1kno). 2.odstavec kapitoly 1.1 zkopírován z necitovaného zdroje (http://cs.wikipedia.org/wiki/Optick%C3%A9_vl%C3%A1kno), Obr. 1.1 je upravenou kopií obrázku staženého z Internetu (http://www.grepnet.cz/user/data/optika.jpg), dále obr. 1.6. Úvod kapitoly 1.2.3 zkopírován z necitovaného zdroje (http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%ADcevidov%C3%A9_optick%C3%A9_vl%C3%A1kno). Odborná úroveň práce je dále snížena nepřesným a neodborným vyjadřováním (kap. 1.2.2 „poměrně jednoduchým konstruováním“, Kap. 1.2.1 „zdroje světla s nízkou spektrální čarou“, Kap. 1.6.4. „S- vzájemné příčné posunutí “, přitom je zobrazeno podélné posunutí). Celá kapitola 1.6 s podkapitolami neobsahuje slovní popis daných odchylek. Obsahuje jen nadpisy, vzorce a ilustrativní obrázky. Praktická část je kvalitně zpracována a popsána. Interpretace výsledků je dostatečná. Forma grafu by byla vhodná i v části výpočtu optické trasy. Z formálního hlediska je sníženo hodnocení, protože v práci nejsou uvedeny zdroje, odkud byly převzaty vzorce. V teoretické části u vzorců chybí jednotky jednotlivých veličin. Práci doporučuji k obhajobě s hodnocením 65, D. Student by měl vysvětlit výhrady k teoretické části.

Navrhovaná známka
D
Body
65

Otázky

eVSKP id 66600