PALKOVIČ, P. Možnosti úspor elektrické energie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Hejčík, Jiří

Téma bakalářské práce vzniklo na základě studentova přání, kterého trápila vysoká spotřeba elektřiny v pronajatém bytě. Student tak zpracovával zadané téma s obrovským zájmem, což se projevilo v nebývalém rozsahu odevzdané práce, kterou lze rozdělit do dvou hlavních částí. V první části se student zabývá hodnocením energetického náročnosti domácích spotřebičů podle pravidel Evropské unie, kdy jsou zmíněny postupy hodnocení a metody prezentace dosažených výsledků pomocí energetických štítků, platných od roku 2013. Druha část práce je pak věnována vlastnímu posouzení energetické náročnosti bytu. Student samostatně provedl měření příkonu a doby provozu jednotlivých spotřebičů v obývaném bytě. Na základě zjištěných skutečností provedl výpočet roční spotřeby elektrické energie a navrhl úsporná opatření, pro která vyčíslil jejich přínos a porovnal jej s vynaloženými náklady. Práce je tak doplněna o určitou ekonomickou rozvahu, která ukazuje zdali se vyplatí bezhlavá výměna domácích spotřebičů za novější a úspornější či nikoliv. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji stupněm A - výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Fišer, Jan

Bakalářská práce pana Petera Palkoviče je na téma Možnosti úspor elektrické energie. Hlavním cílem práce bylo provést odhad poklesu spotřeby elektrické energie vybrané bytové jednotky pro případ náhrady běžných elektrických spotřebičů úspornými. Student se v práci nejprve věnuje popisu struktury energetického štítku a velice podrobně popisuje postupy při výpočtu energetických tříd jednotlivých typů spotřebičů. Následně se zaměřuje na rozbor struktury ceny elektrické energie od dvou největších dodavatelů v ČR. Poslední dvě kapitoly jsou pak zaměřeny na velice podrobný rozbor instalovaných spotřebičů ve sledovaném bytě, měření jejich spotřeby, výpočty průměrné spotřeby a návrhy na výměnu spotřebičů s nejvyšší roční spotřebou. Student také velice podrobně vyčísluje předpokládané snížení spotřeby energie po navrhované výměně spotřebičů a uvádí předpokládané finanční úspory. K práci mám následující připomínky a návrhy: 1) V úvodu práce je uvedeno, že poplatky pro distributora jsou neregulovaná část ceny a poplatky pro dodavatele jsou regulovaná část ceny el. energie. Nicméně v kapitole 4 je v regulovaných složkách uvedena cena za distribuci a v neregulovaných složkách cena za silovou elektřinu. Každá část práce tedy tvrdí přesný opak. 2) U popisů postupů výpočtů energetických tříd jednotlivých skupin spotřebičů by bylo dobré pro názornost uvést příklady dnes typicky dosahované spotřeby. Např. kombinovaná lednice s mrazničkou, objem 340l, energetická třída A++, denní spotřeba cca 0,6 kWh. 3) Rozbor struktury výsledné ceny elektrické energie v kapitole 4 by mohl být podrobnější a především by bylo zajímavé porovnání změn regulovaných a neregulovaných složek ceny v uvažovaných letech 2009-2013. 4) Při porovnání cen elektrické energie od jednotlivých dodavatelů byla použita blíže nespecifikovaná "kalkulačka" dostupná na internetu. Doporučoval bych spíše použít kalkulátor cenových nabídek na webu Energetického regulačního úřadu (http://kalkulator.eru.cz/) K vypracování práce jinak nemám žádné zásadní připomínky, doporučuji ji k obhajobě a navrhuji hodnocení stupněm výborně/A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 64501