SNÁŠEL, J. Měření součinitele přestupu tepla v kruhových minikanálech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Hejčík, Jiří

Cílem diplomové práce bylo provést měření součinitele přestupu tepla v kruhových minikanálech. Bohužel na začátku řešení této diplomové práce byly nalezeny nedostatky v konstrukci zkušebního zařízení a to bylo zapotřebí přebudovat. Na tomto úkolu se student aktivně podílel a to nejen fyzicky, ale vytvořil také měřicí program v prostředí LabView, který je schopen data zaznamenávat, ukládat a na základě naměřených dat řídit proces vlastního měření (teplotu vstupního vzduchu). Ačkoliv bylo jeho úsilí značné, vlivem zpožděné dodávky komponent (Coriolisův průtokoměr a diferenční tlakoměr), nebylo možné měřicí trať dokončit v požadovaném termínu, aby bylo možné provést měření na minikanálech. Byla provedena pouze dvě porovnávací měření na kruhovém kanále s průměrem 5 mm a to na ne zcela kalibrované měřicí trati. Cílem měření bylo porovnat hodnoty získané z tohoto měření s výsledky běžně používaných kriteriálních rovnic, neboť kruhový kanál o průměru 5 mm je považován za „klasický“. Student tedy musel data samostatně zpracovat a vyhodnotit a to stejně jako by tak činil v případě měření na minikanálech. Jelikož student musel vykonal v rámci řešení diplomové práce všechny úkony, které by vykonal i v práci s předpokládaným rozsahem, a dokonce některé úkony navíc (stavba zařízení, tvorba měřicího softwaru), považuji cíle definované zadáním za splněné. Student také dostatečně prokázal schopnost aplikovat získané znalosti a práci tak doporučuji k obhajobě před komisí pro státní závěrečné zkoušky v oboru Technika prostředí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kamenský, Petr

Student obdržel za úkol vypracovat diplomovou práci s názvem "Měření součinitele přestupu tepla v kruhových minikanálech". V první a druhé kapitole se student zabývá obecným popisem teorie přestupu tepla. Student zde uvádí vzorce informace nutné k orientaci v daném tématu. Třetí kapitola se zabývá jak rozdělením výměníků podle průměru kanálu, tak je zde zdařile uveden příklad možnosti dimenzování průměru kanálů jednofázového výměníku. Ve čtvrté kapitole se student logicky dostává k metodám hodnocení naměřených dat pomocí přímého a nepřímého měření a také graficky pomocí Wilsonovy metody. Student se v páté kapitole zabývá popisem použité měřicí trati jako celku, včetně detailního pohledu na jednotlivé komponenty. Uvádí zde také program v prostředí Matlab, který je použit pro účely měření. Šestá kapitola, obsahuje přehledný popis měření a výsledky. Daná diplomová práce je zpracována logicky a velmi čtivě. K práci mám následující připomínky: Odkazy na literaturu jsou v mnoha případech zpřeházené - [15] za [7], [21] za [23] atd. Cíl dané práce, provést měření součinitele přestupu tepla na kruhových minikanálech nebyl, jak student na str. 52 sám uvádí, z důvodu zpoždění budování měřicí tratě, naplněn. Z toho důvodu byl pro měření použit kanál o průměru 5 mm, který nekoresponduje s charakteristikou úkolu, ve které je definován maximální průměr minikanálu 3 mm. Dané kriteriální rovnice jsou sestaveny pouze na základě referenčních měření pro konvenční kanál. I přes zjištěné nedostatky, student prokázal schopnost zpracovat diplomovou práci. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 64472