NEZVAL, D. Návrh a testování algoritmů pro regulaci relativní vlhkosti v komoře mikroskopu AFM [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Bartošík, Miroslav

David Nezval začal pracovat na své bakalářské práci ve třetím ročníku a podařilo se mu splnit zadané cíle. Zjištění ohledně použitelnosti jednotlivých algoritmů při řízení relativní vlhkosti v komoře AFM jsou hodnotná a v práci přehledně prezentovaná. Jako vedoucí práce jsem však očekával, že při ukončení bakalářské práce budou oba nejlepší algoritmy převedeny do jazyka C, a tak snadno využitelné při praktických experimentech. Domnívám se, že ke splnění zmíněného bylo zapotřebí pouze více iniciativy a včasnosti při plnění úkolů bakalářské práce. Jinak oceňuji logické a přehledné uspořádání práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Šulc, Dalibor

Pan Nezval se ve své práci věnuje realizaci daných typů regulátorů vlhkosti v komoře AFM. První část práce je věnována teoretickému popisu jednotlivých typů regulátorů dle zadání. Zde jsou přehledně popsány principy činnosti PID, samočinného a fuzzy regulátoru. Druhá část práce se týká použití jednotlivých typů regulátorů na reálné soustavě a zhodnocení jejich vlastností. Práce je psána věcně, srozumitelně a je jednotně graficky zpracována, což ovšem lehce kazí množství gramatických chyb. Na práci dále oceňuji, že se podařilo splnit cíle zadání a dovést zadané algoritmy do funkčního stavu. Co mi naopak v práci velmi chybí je popis implementace jednotlivých regulátorů a hlubší popis jejich chování při odlaďování parametrů PID regulátoru nebo zdůvodnění výběru konkrétních bázových pravidel fuzzy regulátoru. V příloze jsou sice zdrojové kódy uvedeny, ale podle mého názoru by měla být implementace popsána i v textu práce. V části 5.6 je pak zmíněno, že pro adaptivní PID regulátor byl použit Dahlinův regulátor, dříve využitý pro samonastavující se regulátor, což by zasloužilo bližší vysvětlení. V kapitole 5.1, kde je popsána soustava mi chybí klíčová informace o tom, jaký senzor vlhkosti byl použit a zmínka o jeho parametrech důležitých pro regulaci soustavy. Spíše drobnou výtku mám k obrázku 3.1, který se svým uspořádáním zcela odlišuje od typově stejných obrázků 1.1 a 4.2.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 64494