ZELDA, J. Simulační modelování kinematiky VNT mechanismu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Hadaš, Zdeněk

Předkládaná práce se zabývá modelováním a kinematickou analýzou VNT mechanismu turbodmýchadla motoru. Student pracoval samostatně a osvojil si práci s multi-body systémem v prostředí SimMechanics. Práce je zpracována logicky, očekával jsem však větší pečlivost při práci s literaturou, dodržování formálních náležitostí a při stylistické úpravě. Cíle práce byly splněny a student při jejich řešení využil znalosti získané během celého studia. Práce je na velmi dobré úrovni a její výsledky budou dále využitelné pro další diplomové práce v obalsti dynamické analýzy a optimalizace VNT mechanismu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací E
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Březina, Lukáš

Student se ve své práci zabýval simulačním modelováním kinematiky VNT mechanismu. V úvodní části práce student stručně popisuje principy přeplňování spalovacích motorů a obecné přístupy k optimalizaci, která by mohla být použita právě pro optimalizaci kinematiky daného mechanismu. V následující části práce student popisuje tvorbu simulačního modelu kinematiky VNT mechanismu v prostředí Matlab Simulink, citlivostní analýzu mechanismu a zapracování modelu vůlí do vybraných vazeb. K práci bych měl připomínky týkající se zejména formální části. U jednotlivých obrázků nejsou uvedeny žádné odkazy na zdroje, často tedy možné rozlišit, co je vlastní studentova práce. Tento problém se týká zejména úvodních kapitol. Odkazy na jednotlivé obrázky chybí v textu. Nejsou očíslované rovnice. Odkazy na literaturu nejsou použité v textu. Není vhodná volba psaní v první osobě. Práce samotná (model, citlivostní analýza, atd.) je jinak na poměrně vysoké úrovni a nepochybuji, že dosažené výsledky jsou použitelné v praxi. Student prokázal schopnost samostatné práce a schopnost vyvozovat z dosažených výsledků logické závěry. Všechny cíle práce byly splněny, práci doporučuji k obhajobě a po zodpovězení následujících dotazů navrhuji hodnocení B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací E
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 63712