JAŠOVÁ, A. Porovnání cen ovocných dřevin zjištěných zjednodušeným a výnosovým způsobem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Pertl, Marek

Diplomová práce je zpracována přehledně, s rozmyslem a velmi podrobně. Autorka v práci nejprve porovnala oba způsoby ocenění ovocných dřevin dle § 41 oceňovací vyhlášky a zjednodušeným způsobem dle § 42 oceňovací vyhlášky. Na základě dosažených výsledků zvolila další lokality s důrazem na zcela odlišnou polohu obce v podnebných podmínkách v ČR. Vzhledem k výsledkům, kdy v podnebí Krušných hor vyšla cena ovocných dřevin větší než na úrodné Hané, navrhla nový způsob oceňování ovocných dřevin. Tento způsob vychází z pokryvné plochy ovocných dřevin, jejich jednotkové ceny, která je vztažena na 1 m2 této plochy a koeficientu podnebí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A Studentka splnila cíle a rozsah zadání.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem C Teoretická část je velmi rozsáhlá, autorka v ní popisuje i metody a postupy, které v práci dále nepoužije.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A Bez připomínek.
Odborná úroveň diplomové práce B Diplomová práce je na velmi dobré úrovni, ale občas se vyskytne nějaký překlep.
Přínos pro praktické i teoretické využití B Diplomantka ve své práci rozebrala oba způsoby ocenění ovocných dřevin na modelových příkladech. Na základě vyhodnocených výsledků navrhla vlastní způsob ocenění pomocí jednotkové ceny s využitím koeficientu podnebí. Tento způsob je k zamyšlení s možností dalšího využití v oceňovací praxi.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 B Autorka dodržela všechny předepsané normy, pouze v přílohách není uveden zdroj.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň B Diplomová práce je zpracována velmi přehledně a na první pohled dělá dojem odborné literatury. V grafu č. 7 a 9 se vyskytují dvě chybné hodnoty, nicméně graf je zobrazen správně.
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Lorencová, Marie

Předloženou diplomovou práci doporučuji k obhajobě s hodnocením velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A Práce je vypracována v souladu se zadáním, cíle i rozsah zadání byly splněny.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A Přístup autorky k řešení diplomové práce je odpovědný a adekvátní. Z práce je zřejmá nemalá snaha autorky vylepšit zjednodušený způsob ocenění, aby se takto stanovená cena více blížila ceně zjištěné výnosovým způsobem.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody C Způsob zpracování podkladů a vstupních dat je systematický a přehledný. Autorka v teoretické části vysvětlila pojmy a metody ocenění potřebné pro pochopení dané problematiky. Autorka zde však uvádí i pojmy a metody, které přímo s tématem práce nesouvisí. V práci jsou na modelovém příkladu zahrady s ovocnými dřevinami použity metody ocenění v souladu se zadáním (výnosový a zjednodušený způsob). V poslední části, kde autorka navrhla nový způsob ocenění ovocných dřevin závislý na jednotkové ceně, pokryvné ploše a koeficientu podnebí, shledávám však nedostatky. Navrhovaná metoda nezohledňuje vliv pozemku. Trvalé porosty jsou součástí pozemku a nelze na ně nahlížet jako na samostatné věci. Snahou tvůrců vyhlášky je co nejvíce přiblížit administrativní cenu ceně tržní a zjednodušený způsob vycházející z ceny pozemku je v případě zahrady ve funkčním celku s rodinným domem zvolen oprávněně (cena trvalých porostů má na tržní cenu areálu rodinného domu minimální vliv). Samotné stanovení jednotkové ceny není v práci dostatečně popsáno.
Obtížnost a správnost řešení C Obtížnost úkolu byla běžná. V práci bych uvítala rozsáhlejší praktickou část na úkor teoretické. Autorka při ocenění pozemků evidovaných v katastru nemovitostí v druhu orná půda a trvalý travní porost nesprávně provedla ocenění dle § 28 odst. 5 oceňovací vyhlášky na místo ocenění dle § 32 odst. 2. Toto však na výsledné hodnoty nemá vliv.
Přínos pro praktické i teoretické využití C Vzhledem k výše popsaným nedostatkům navrhované změny ve zjednodušené metodě ocenění ovocných dřevin se jeví přínos pro praktické využití minimální. Práce však nabádá k dalšímu zamyšlení.
Odborná jazyková úroveň B Odborná jazyková úroveň je velmi dobrá, práce však není bez překlepů – např. na stranách 100, 102 a 106 je nesprávně uveden název obce u zdůvodnění volby koeficientu Kp, na straně 111 je nazýván koeficient podnebí koeficientem polohy apod.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky B Písemná a grafická úprava práce je velmi dobrá, avšak u tabulek, grafů, obrázků a příloh postrádám uvedení pramene, resp. zda se jedná o vlastní tvorbu. Také na straně 94 diplomové práce není uveden zdroj, ze kterého autorka čerpala.
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 41887