DOHNAL, T. Návrh řešení technologického rozmístění strojů ve frézovně strojírenské firmy Tirad [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Kubík, Roman

Práce se zabývá analýzou a návrhem nového rozmístění strojů ve strojírenské firmě Tirad. Analytické části práce obsahují poměrně podrobný rozbor celého výrobního sortimentu a stanovení typických rozměrů, technologických požadavků a výrobních postupů představitelů jednotlivých výrob. Analýza materiálového toku mezi technologickými pracovišti je provedena také velmi důsledně a podle všech zvyklostí. Optimalizační kritéria jsou před vlastním návrhem stanovena v součinnosti s požadavky podniku. Varianty nového uspořádání pracovišť jsou navrženy dostatečně podrobně a všechny nové dispozice jsou opět analyzovány Sankeyovými diagramy. Výsledná varianta je zvolena na základě vícekriteriálního hodnocení. Z celé práce je vidět autorova dobrá znalost podnikového prostředí. (Dříve v podniku působil). Přistupoval k řešení aktivně a snažil se vše konzultovat i s příslušnými pracovníky ve firmě. Mohu konstatovat že stanovený cíl byl splněn. Práci hodnotím stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Navrátil, Petr

V předložené práci je analyzován současný stav rozmístění strojů ve firmě Tirad. Analýza je provedena důkladně, z výsledků analýzy jsou v práci navrženy tři varianty řešení, zaměřené na rozmístění strojů v nové výrobní hale, jejíž parametry jsou vstupními informacemi pro vyhodnocení variant řešení. Vlastní hodnocení jednotlivých variant je provedeno multikriterálně. Ekonomické hodnocení jednotlivých variant řešení není provedeno, což ale nemá na celkovou úroveň posuzovaného řešení žádný zásadní vliv. Práce je z hlediska analýzy potřebných informací a navržených variant řešení použitelným praktickým materiálem pro management a jeho rozhodování o parametrech předpokládané haly sloužící pro výrobní účely.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 63755