PALACKA, M. Modifikace montážní linky pro výrobu elektromagneticky ovládaných pneumatických ventilů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Krejsa, Jiří

Pan Palacka se ve své práci zabývá modifikací montážní linky pro výrobu elektromagneticky ovládaných pneumatických ventilů. Cíle práce se podařilo beze zbytku naplnit. Na práci oceňuji systémový přístup k řešení problému, a především zvládnutí reálné úlohy inženýrské praxe, kdy výstup diplomové práce má všechny předpoklady k nasazení ve výrobě, což je u diplomové práce ne úplně obvyklé. V práci tak není řešen pouze technický problém, ale i navazující činnosti, ať se jedná o zpracování dokumentace, FMEA, nebo odhad nákladů a úspor při nasazení uvedeného řešení. Pan Palacka pracoval s velkým nasazením, velmi zodpovědně a samostatně. Jeho práci hodnotím jako výbornou a po zodpovězení otázek oponenta doporučuji mu udělit titul inženýr.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Ripel, Tomáš

Pan Palacka ve své práci řeší komplexní úkol modifikace výrobní linky pneumatických ventilů s využitím metodiky Poka-Yoke pro návrh tzv. chybuvzdorných mechanismů, zajišťujících vyšší efektivitu pracovníků. Dále se zabývá tvorbou kompletní dokumentace a zhodnocením rozpočtu projektu. Postup autora je systematický a přehledný. V rešeršní části je velmi podrobně popsána metoda Poka-Yoke včetně konkrétních využívaných systémů a analytická metoda FMEA, tedy moderní nástroje pro optimalizaci výrobního procesu využívané především v automobilovém průmyslu. Popis výrobku a jejich funkce následuje vlastní řešení modifikace linky, kde autor prokazuje velmi dobré znalosti konstruování strojních součástí a senzoriky. Popis řešení je doprovázen řadou kvalitních obrázků rozsáhlé sestavy v CAD systému SolidWorks. V tomto ohledu bych ocenil přehlednější popis jednotlivých prvků za pomocí odkazů a popisků přímo ve schématech. Z formálního hlediska k práci nemám žádné výhrady. Diplomant prokázal velmi dobré znalosti v dané problematice a splnil všechny body zadání, hodnotím tedy „A – výborně“.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 63749