HEJDA, T. Hnací ústrojí nekonvenčního vidlicového vznětového šestiválce s viskózním tlumičem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Píštěk, Václav

Zadání diplomové práce bylo ve všech bodech splněno. Diplomant dokázal přiměřeným způsobem aplikovat poznatky získané předchozím studiem a v průběhu konzultací. Textová i obrazová část práce jsou vyvážené a logicky na sebe navazují.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Novotný, Pavel

Diplomová práce Bc. Tomáše Hejdy se zabývá návrhem klikového ústrojí nekonvenčního vidlicového šestiválce s viskózním tlumičem torzních kmitů. Práce svým obsahem rozvijí metodiku výpočtu klikových hřídelů používanou v předchozích letech na ÚADI. V úvodní části je proveden standartní rozbor nevyváženosti klikového mechanismu následovaný konstrukčním návrhem klikových hřídelů obou variant. Modální analýza je zpracována dle názoru oponenta nedostatečně, při posuzování vlastních tvarů a frekvencí klikového hřídele je vhodné připojit rovněž setrvačník. Bez setrvačníku jsou vypočtené vlastní frekvence značně vzdáleny od vlastních frekvencí klikového mechanismu a tudíž je nelze ani přibližně posoudit. Například velice zajímavá torzní vlastní frekvence není v práci prezentována. Pozitivně lze hodnotit použití MKP pro výpočet únavové životnosti klikového hřídele a také výrobní výkres klikového hřídele. Obecně lze práci vytknou drobné gramatické chyby v textu a také menší kvalitu obrázků. Rovněž vlastní přínos autora lze těžko posoudit, vzhledem ke skutečnosti, že se podobné typy přístupů a výsledků vyskytují i u jiných diplomových pracích na ÚADI v témže roce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 38179