FLÍDR, K. Automatizované měření vlastností zesilovačů biologických signálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Harabiš, Vratislav

Student měl ve své práci navrhnout a vytvořit automatizovaný systém pro měření vlastností zesilovačů pro biologické signály. Pro návrh a realizaci systému využil desku NI Elvis II a programové prostředí LabVIEW. Ve své práci předložil teoretický popis využívaných zesilovačů a také metod pro měření jejich vlastností. V práci postrádám schémata zapojení pro jednotlivé metody. V rámci své práce vytvořil program, který umožnuje měřit parametry jako je frekvenční a fázová charakteristika, diskriminační činitel diferenčních zesilovačů a zkreslení. Předložený program je přehledný a umožnuje snadné měření vybraných zesilovačů. V některých případech student narazil na HW omezení použitého systému NI Elvis II. Nicméně výsledný program dobře poslouží také jako demonstrační systém ve výuce. Student k práci přistupoval aktivně, často využíval konzultací, na které docházel dobře připraven. Student rovněž prokázal schopnost samostatného řešení dílčích problémů. Po formální stránce je práce na dobré úrovni, vytýkám pouze některé chyby ve formatování práce, méně kvalitní obrázky a drobné chyby v citacích. Přes tyto drobné nedostatky je zadání práce splněno v celém rozsahu.

Navrhovaná známka
C
Body
74

Posudek oponenta

Balogh, Jaroslav

Předložená práce obsahuje úvod do problematiky snímání biologických signálů s důrazem na vlastnosti operačních zesilovačů (OZ). Jsou definovány základní parametry pro hodnocení kvality OZ. Ve vývojovém prostředí LabVIEW byla vytvořena aplikace pro automatizované měření rozdílového zesílení, souhlasného zesílení, offsetu, CMRR, THD a poklesu o 3 dB. Práce nepojednává o napájecím napětí OZ, byť se jedná o základní předpoklad korektního měření vlastností OZ. Bylo provedeno měření pěti OZ. Práce neobsahuje konkrétní zapojení, ve kterém byl OZ měřen, hodnoty napájecího napětí nejsou uvedeny, napájení evidentně nebylo blokováno a přivedeno k OZ vhodným způsobem (obr. 15), vše ve vztahu k obrázkům 26 a 27. Popis vlastního měření (konkrétní metodiky) a zobrazených dat je nedostatečný. Z toho vychází i nedostatečná diskuze dosažených výsledků. V hlavní práci také postrádám bloková schémata z LabVIEW (uvedeny pouze v příloze) s komentářem, protože by se mělo jednat o hlavní část vykonané práce. Práce obsahuje celou řadu formálních nedostatků: kapitoly nezačínají na nové straně, literatura není citována dle normy, některé zdroje (například [3]) nejsou dohledatelné, práce obsahuje gramatické chyby, není napsána v jednotném pádu (tvaru), špatné je označení tabulek a další. Předloženou práci hodnotím uspokojivě / D.

Navrhovaná známka
D
Body
65

Otázky

eVSKP id 66752