POLÁK, J. Modelování diferenčního proudového zesilovače [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Jeřábek, Jan

Diplomová práce je zaměřena především na návrh, vytvoření a odzkoušení automatizovaných měřících pracovišť v prostředí Agilent VEE, která jsou určena pro měření několika parametrů obvodu DACA. Student zadání zcela splnil, k řešení přistupoval aktivně a systematicky. Ve formálním zpracování lze nalézt pouze drobné nedostatky. Práce je svým rozsahem (nejen počtem stran, ale i objemem vykonaných prací) nadstandardní. Navrhuji hodnocení A/95 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Šotner, Roman

Náplní předložené diplomové práce bylo vytvoření několika programů ve VEE pro několik uspořádání měřícího pracoviště a za účelem měření různých charakteristik (DC měření vstupně-výstupních převodních charakteristik DACA zesilovačů odděleně i současně, AC měření přenosů, AC měření impedancí) různými přístroji v automatizovaném měřícím řetězci. Bylo provedeno značné množství práce a výsledky svědčí o funkčnosti vytvořených měřících algoritmů. Připomínky k práci jsou následující. Na základě vyhodnocení měřených dat (víceméně dostatečných pro hrubou charakterizaci prvku DACA) bych předpokládal, že bude sestaven behaviorální model (ABM) prvku (dá se tak předpokládat po přečtení názvu a zadání práce), který však v textu není zmíněn, i když zadání ve smyslu získání (stanovení) vybraných parametrů modelu DACA bylo víceméně splněno. Bylo by vhodnější shrnout všechny získané parametry jedinou tabulkou - po statistickém zpracování, na což však bylo měřeno celkem málo vzorků. Vytvořené programy jsou popsány velice stručně, ale podrobnější princip je patrný z kopií pracovního prostředí ve VEE (bloků) a použitých instrukcí. Dále lze vznést připomínku k popisu obr. 1. 2 rovnicemi (1.1) - (1.6). Chybí tam vyjádření celkové relace mezi vstupními a výstupními proudy DACA (nikde nevystupuje výstupní proud IOUT). Očekával bych podrobnější komentář a vysvětlení principu modelu na obr. 1. 2. Podobně skromný komentář (místy nedostatečný pro správné pochopení) některých dalších záležitostí následuje i v dalších "teoretických" kapitolách. K formální stránce lze taktéž uvést několik poznámek. Kvalita některých obrázků by měla být lepší (možná spíše problém konverze do pdf). Tištěná verze je asi v pořádku. Text obsahuje několik gramatických chyb (věty bez přísudku, čárky ve větách). Ty lze vzhledem k rozsahu textu, který není pro tento druh kvalifikační práce typický, odpustit. Překlepů je minimum. Někde se zdá, že byly použity různé styly a typy písem. Za největší přínos autora považuji vytvoření měřících algoritmů ve VEE, jejich zprovoznění a zjištění reálného chování několika vzorků DACA. Obsáhlá příloha zahrnuje mnoho dodatečných měřených výsledků. S ohledem na vysoký praktický přínos shledávám práci jako velmi zdařilou a navrhuji hodnocení C/ 78 b.

Navrhovaná známka
C
Body
78

Otázky

eVSKP id 66710