JURKA, T. Testování elektroměru pomocí testeru CMC 256plus [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Toman, Petr

Bakalářská práce Tomáše Jurky je zaměřena na problematiku měření elektrické energie. První část se zabývá teorií měření elektrických veličin a základními principy a typy elektroměrů. V druhé části jsou rozebrány standardy pro měření elektrické energie, základní testy elektroměrů podle platných standardů a vybrané přístroje pro testování elektroměrů, přičemž podrobněji je rozebrán tester Omicron CMC256plus dostupný v laboratořích FEKT. Praktická část je zaměřena na testování konkrétního elektroměru, přičemž výstupem je návod pro laboratorní úlohu. Bakalářská práce je zpracována na dobré grafické úrovni. Student se po zpracování první části v rámci semestrálního projektu odmlčel a vlastní praktické části se věnoval až posledních 20 dní před odevzdáním práce. To bylo zejména důvodem „nedostupnosti“ snímače TK326. Přes uvedené oceňuji schopnost studenta vyrovnat se s chybějícím snímačem nahrazením snímačem vlastní výroby a připravit a zpracovat všechna měření na potřebné úrovni. Cíle práce byly splněny. Připomínky: - práce obsahuje překlepy a gramatické chyby, - str. 13 – v seznamu symbolů a zkratek chybí jednotky, - str. 27, vztah 2.27 – chybně uvedena jednotka elektrické energie, - str. 51, tab. 8-1 a 8-2 jsou okomentovány velmi stručně.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Topolánek, David

Oponovaná bakalářská práce je zaměřena na problematiku testování elektroměrů. V úvodu práce se autor zabývá základními způsoby a prostředky pro měření elektrické energie a je proveden rozbor norem vztahujících se k danému tématu. Klíčovým výsledkem práce je zpracování návodu laboratorní úlohy pro ověření statického elektroměru s využitím sekundárního testeru CPC256plus. Zpracovaný návod laboratorní úlohy byl prakticky ověřen při testu elektroměru ACE 3000/100, který zkoušce vyhověl. Kladně hodnotím vlastní přínos autora, který využil pro testovací měření optoelektronického snímače vlastní výroby. Práce obsahuje několik nepřesností či chyb, které však pro výsledek práce nejsou zásadní. Autorovi bych doporučil volit při popisu některých pasáží vhodnější termíny, které by zvýšily kvalitu odvedené práce. Jiné připomínky: V seznamu symbolů a znaků postrádám základní jednotky uvedených veličin Ve vztahu 2.27 je uvedena chybná jednotka elektrické energie (W)

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 65939