STECÍK, J. Algoritmy ve správě barev [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Rajmic, Pavel

Práce Bc. Stecíka byla obtížnější než jsem jako zadavatel čekal. Ukázalo se, že téma barevných profilů je velice široké a implementace poměrně nestandardizovaná. Tedy některé nedostatky ve formálním zpracování textu kompenzují praktické výsledky, které studenta stály mnoho hodin mravenčí práce a hledání ve zdrojích.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Mach, Václav

Cílem diplomové práce bylo navrhnout a implementovat applety demonstrující správu barev. Student v rámci práce nejprve teoreticky rozebral vlastnosti lidského oka, princip vzniku barevného vjemu, barevné modely, profily a vztahy mezi nimi. V této části je tématika podrobně rozebrána, některé věty však postrádají smysl (chybí sloveso), jiné spíše patří do literatury jiného žánru než technického. Za větší nedostatek však považuji, že v první polovině práce je čerpáno pouze ze dvou zdrojů. V druhé části je důkladně popsána realizace appletů a může sloužit jako kvalitní dokumentace pro výukové účely. V popisu druhého appletu pro analýzu gamutu z profilu ICC jsou rozebrány algoritmy, zde bych spíše než slovní popis preferoval popis matematický. Po formální stránce bych vytkl nemalé množství překlepů, gramatických hrubek (v celé práci se vyskytuje slovo algorytmus), chybně popsaných tabulek nebo vzorců, které jsou vysázeny v rozporu s pravopisnými pravidly. Dodané applety jsou plně funkční, student pečlivě propracoval algoritmy, ovládání je intuitivní a ve výsledku může sloužit jako užitečná pomůcka ve výuce, kde si studenti budou moci sami vyzkoušet základní postupy při správě barev. V přiložených souborech jsem však postrádal alespoň pár zkušebních .icc profilů. I přes uvedené drobné nedostatky považuji práci za velmi zdařilou, implementované applety jako užitečné a práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 66722