HUDEC, P. Aktivace kostela sv.Leonarda v Mušově [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Mléčka, Jan

Petr Hudec ve své diplomové práci předkládá návrh aktivace kostela sv. Leonarda v Mušove s přilehlým okolím. Někdejší půvabná jihomoravská obec se stala obětí velkorysé realizace novomlýnských nádrží a z generacemi utvářeného místa zůstal jen kostel. Podmáčený, chráněný nevysokým valem, ponechán svému osudu. Původní přístupovou cestu, vystupující za nízkého stavu z vody, pro přílišnou nostalgii nedobrovolně vystěhovaných přerušily buldozery. Okolní vodní plochy se následně staly vítaným hnízdištěm chráněného ptactva a tak se případná návštěva opuštěného Leonarda redukovala na milovníky byrokratických kratochvílí. Komplexní Hudcův návrh integruje historické souvislosti i aktuální situaci do jedinečného celku. Systémem umělých ostrovů, mostů, polomostů, pozorovatelen a funkčních prostorových instalací s akcenty solitérních objektů vytváří mnohovrstevnatý architektonicko-krajinářský park, propojující bolestí a bezmocí setřenou rurální každodennost s věčně se opakující pomíjivostí přírodní krajiny. Ústřední, všudypřítomný motiv kostela sv. Leonarda se tak znovu stává místem útěchy, odpuštění a naděje.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A tvůrčí s hlubokým zájmem
Navrhovaná známka
B
Body
88

Posudek oponenta

Šindlar, Jiljí

Diplomová práce dokladuje schopnost autora pracovat i na ideově náročných architektonických úkolech. Snad by bylo vhodné věnovat větší pozornost designu konstrukčních systémů /včetně systémů zakládání/ a tedy i tzv. logice detailu, vztahujícího se k celku.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Autor architektonické studie /konceptu/ řeší stále problematické území „Mušovských nádrží", které zcela zásadně proměnily charakter rozsáhlého území Jižní Moravy. Násilně přerušený historický vývoj území /mimořádně exponovaného/ zcela postrádá pomyslnou vývojovou „osu" směřující do budoucnosti. O propojení historických souvislostí s budoucností místa a krajiny se cíleně snaží předkládaný návrh-studie. Komunikační systém, vložený do stávající krajiny, propojující stopy bývalého osídlení se současností, by event. mohl více zvýraznit možnosti současných materiálových a konstrukčních systémů. Architektonická studie má své výrazně pozitivní klady v rovině základního prostorotvorného konceptu, relativně tvrdě atakovaného reálnými možnostmi současné společnosti pochopit ideový význam projektu, nejen v obecné rovině tzv. „kulturnosti doby". Tak ideově náročný projekt by snad bylo možné důsledněji rozvíjet i v jiných rovinách smyslového vnímání, což dnešní technické možnosti zcela jistě umožňují.
Architektonické řešení B Architektonické řešení: Architektonický koncept je založen na velkorysém ideovém základu. Nicméně v „hmatovém" přepisu základní tvůrčí myšlenky je patrná jistá bezradnost, týkající se zejména optimálně volených výrazových prostředků. Jednotlivá „tématická zastavení", navázána na páteřní komunikační systém by snad mohla být více „osobitá" v dynamice svého výrazu, přepsaného i do použitých materiálů, konstrukcí, tedy i detailu-designu.
Provozní řešení B Provozní řešení: Systém zpřístupnění řešeného prostoru, včetně dílčích funkčních , či tématických celků a částí, má méně zřetelný tzv. nouzový /bezpečnostní/ provoz. Nejde je o stále komplexně neřešeno téma „handicap", ale i systém údržby, zásobování, kontroly atd. To souvisí i s dořešením přístupových komunikací a parkovacích ploch atd.
Technicko konstrukční řešení B Technicko-konstrukční řešení: Představa o konstrukčním řešení jednotlivých objektů /komunikací, zastavení, objektů, jejich založení atd./je reálná a logická. Ve výkresové dokumentaci ale není příliš mnoho detailů /dle mého soudu nezbytných/, které by zvýraznily význam velkorysého prostorotvorného konceptu. Jistá míra jednotvárnosti by mohla, zejména při dálkových pohledech, evokovat zcela jinou představu o architektonickém konceptu.
Formální úroveň A Formální úroveň: Grafické zpracování je velmi kvalitní, na profesionální úrovni.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 64418