HIDEGHÉTY, A. Modelování proudění suspenzí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Rudolf, Pavel

Diplomant se ve své práci věnuje návrhu hydrocyklonu za pomoci výpočtového modelování proudění. Nejprve provádí rešerši dané problematiky a podrobněji se zaměřuje na rozbor silového působení na pohybující se částici v proudící kapalině. Na základě empirických vztahů potom provádí základní rozměrový návrh hydrocyklonu pro zadané parametry. Ověření vlastností provádí výpočtovou simulací vícefázového proudění (voda-vzduch-částice tuhé fáze). Na jejím základě potom předkládá alternativní návrhy, jejichž hlavním rysem je snaha po snížení tlakové ztráty hydrocyklonu. Po věcné stránce je práce velmi zdařilá, diplomant musel nastudovat velké množství většinou zahraniční literatury k problematice vícefázového proudění. Velký kus práce byl odveden i při přípravě a zpracování výpočtových simulací. Po celou dobu pracoval velmi aktivně a svědomitě. Výhrady mám pouze formálního charakteru. V některých místech je práce poněkud nepřehledná a není na první pohled jasné, o kterou výpočetní alternativu se jedná. V úvodu práce mohl také diplomant zmínit, pro jaký účel hydrocyklon navrhuje. DP doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Koutný, Luděk

Práce, vypracovaná v anglickém jazyce, je přehledně a logicky uspořádána. V úvodní části diplomové práce je popsáno rozdělení heterogenních směsí a definován pojem suspenze, na nějž je v dalším textu kladen důraz. Následuje, dle zadání požadovaný, rozbor sil působících na pevné částice obsažené v suspenzi a popis proudového pole. Poté se autor věnuje návrhům geometrie dvou variant hydrocyklonu (dále HC). V další části přichází na řadu numerické modelování a autor nejdříve prezentuje rovnice popisující proudění a objasňuje principy použitých výpočetních modelů. V této části bych uvítal rozdělení modelů turbulence a vícefázových modelů např. v tabulce, jelikož čtenář, který nemá v tomto konkrétním problému přehled, se může snadno ztratit. Dále je kladen důraz již na samotné výsledky numerického modelování. První varianta HC je podrobně analyzována, ale HC č. 2 je věnováno mnohem méně místa. Bylo by vhodnější umístit zde více obrázků zobrazující např. kontury tlaku a rychlostí ve druhém HC. Drobné výhrady mám také k matoucímu označení jednotlivých variant (HC 1 má 4 varianty, HC 2 má 3 varianty lišící se malou úpravou geometrie). Poslední strany patří závěrečnému shrnutí. Dílčí chyby, připomínky: • Často se opakující chyba v anglickém slovosledu větných členů podmětu a přísudku. • V práci je zmíněný řez z = 0,26m, na kterém jsou vykresleny kontury rychlostí a tlaku. Souřadný systém však není nikde definován a tedy ani poloha řezu není jednoznačně specifikována. • Matoucí značení jednotlivých variant HC. • Grafy na str. 79 jsou posunuty do okraje stránky a nejsou vytištěny celé. • Chybí tabulka použitých symbolů. Celkové hodnocení: Student splnil cíle zadání a, přes některé nedostatky, prokázal, že se v dané problematice orientuje. Z tohoto důvodu jeho práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 64411