VÁCLAVÍK, D. Revitalizace lázní Teplice nad Bečvou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Mléčka, Jan

Daniel Václavík se ve své diplomové práci navrací do Lázní Teplice nad Bečvou. Jako hranický rodák, důvěrně seznámený s místní situací, nedokázal prázdně přihlížet postupnému rozkladu lázeňské péče na celostátní úrovni, artikulovaného neveselým osudem jedinečného teplického areálu. Autor svým návrhem obnovuje velkorysý charakter prvorepublikového komplexu, zasazeného v nezaměnitelném přírodním krajinném rámci. Lázně Teplice nad Bečvou se tak znovu stávají centrem společenského života v širokém slova smyslu a ozdravným fenoménem těla i ducha nadregionálního významu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A samostatný s osobním zájmem
Navrhovaná známka
B
Body
81

Posudek oponenta

Boleslavská, Yvona

Práce naplňuje požadavky stanovené v zadání diplomové práce. Je zpracována velmi zodpovědně a s odborným přístupem, zvláště v oblasti analytických rozborů a ve vyhledání historických podkladů. Rovněž hodnotím i počet vizualizací dokladujících z exteriéru i interiéru ztvárnění objektů. Pro případ využití diplomové práce k užší spolupráci s místním zastupitelstvem, však doporučuji její další a podrobnější dopracování.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Diplomant předkládá k obhajobě architektonicko-urbanistickou vyhledávací studii revitalizace lázeňského areálu Teplice nad Bečvou. Při své práci vycházel z konzultací s městskými zastupiteli v Hranicích a se zaměstnanci lázní, rovněž z podkladů získaných ve Státním okresním archívu v Přerově a z velice podrobných osobních znalostí daného areálu. Tato skutečnost napomohla k analýze a rozkrytí architektonicko-urbanistických pozitiv i negativ daného území. Zpracované územní i architektonické analýzy lokality i jednotlivých vytypovaných- nevyužívaných objektů, vedly diplomanta k návrhu řešení, která eliminují problémové oblasti a navrhují revitalizaci lázeňského prostoru a rekonstrukci zchátralých budov, což by vedlo k oživení a zhodnocení prostoru pro lázeňské hosty i návštěvníky přiléhající přírodní rezervace. Jako pozitivní hodnotím doporučení o možnostech dopravního řešení a návrh řešení eliminace nepříznivých vlivů přiléhající rychlostní komunikace E442 a železničního koridoru Hranice-Valašské Meziříčí a rovněž návrh omezení automobilové dopravy v lázeňském centru díky záchytným parkovištím.
Architektonické řešení C V jednotlivých kapitolách předložené diplomové práce diplomant zhodnotil stávající stav dvou oblastí problematického území lázní a tří nevyužívaných objektů a navrhl způsob jejich revitalizace, respektive konverze. V rámci Kotasova parku v přednádražním prostoru řeší jedno ze záchytných parkovišť pro osobní dopravu a plochy pro sportovně- rekreační aktivity. Kladem je skutečnost, že parku diplomant ponechal nadále jeho charakter a díky pěší lávce přes vodní tok provázal toto území s objekty lázní. V situaci 1:500 by snazší orientaci napomohlo uvedení výškových úrovní nebo zapracování vrstevnic. I v tomto měřítku by mohlo být již patrné situování městského mobiliáře a prvků veřejného osvětlení. Návrh řešení konverze devastované nádražní budovy je logickým vyústěním potřeb v daném místě. Ve výkresové dokumentaci situace 1:500, půdorysech, pohledech i řezech postrádám však výškové úrovně (ev. vrstevnice), které by vazby mezi funkčními prostory lépe zdokumentovaly. V 1.NP považuji za potřebné zajištění jednoho WC pro handicap. Dále doporučuji zkonzultovat a potvrdit možnost řešení vnější přístupové rampy bez odpočinkových podest. I přes mírný sklon je nutné respektovat fyzické možnosti imobilních. Z architektonického pohledu nepovažuji za zcela optimální ztvárnění pěší lávky v 2.NP, naopak velice pozitivně hodnotím ruční zpracování perspektivy objektu. Kolonáda a centrum – je bohužel doloženo jen situací 1:500 bez vrstevnic. Po architektonické stránce řešení zajímavé, ale určené k dalšímu rozkreslení a ztvárnění. Mimo jiné např. doporučuji integrovat veřejné WC samostatně stojící do některého z architektonických objektů – tzv. veřejných lázní. Pro návrh řešení objektů kotelny i teplárny lze souhrnně konstatovat, že dokumentace postrádá úvodní situaci 1:1000 s vyznačením objektů v širších souvislostech. Studie funkčního využití je nosná a lze ji dále rozvíjet, rovněž z architektonického pohledu je konverze objektů dobře řešena. Výtka se týká chybějících informací o výškách jednotlivých podlaží a o sklonech ramp. Bez těchto hodnot je poměrně složitý provoz v objektech těžko srozumitelný.
Provozní řešení C Právě díky nedostatku informací o výškových úrovních v exteriéru i interiéru objektů není provozní schéma vždy zcela jasné, především z pohledu pohybu imobilních a dostupu zásobování
Technicko konstrukční řešení B Konstrukční schémata a detaily, s ohledem na obsahovou stránku diplomové práce, nebyly zásadním předmětem návrhu. Uvítala bych informace o pěších lávkách, jejichž architektonický výraz by bylo nutné ještě upřesnit.
Formální úroveň B Předložená diplomová práce je zpracovaná na velmi dobré grafické úrovni. Především oceňuji náznak ručního zpracování některých částí.
Navrhovaná známka
B
Body
83

Otázky

eVSKP id 64423