SCHENK, D. Optimalizace desky plošného spoje pro výkonovou LED [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Ing. Josef Vochyán, Ph.D., ALCZ Jihlava

Student měl za úkol prostudovat parametry LED a možnosti jejich umístění na DPS se zaměřením na optimální chlazení. Po teoretické analýze pájecích plošek (footprintů) doporučených výrobci zvolených LED následovaly simulace a praktické testy rozložení teplot v oblasti čipu, pouzdra a okolí komponentu. Důležitá byla pečlivá úvaha nad možnými vylepšeními odvodu tepla, návrh vzorků DPS s originálními a inovovanými konfiguracemi. Závěrem bylo požadováno shrnutí ve formě konstrukčních doporučení pro návrháře DPS. Zadání bylo zcela naplněno. Přístup studenta byl příkladný. Projevil zájem o téma, samostatnost, kreativitu i zručnost. Pravidelně konzultoval jednotlivé ideje, zvládl základní termální simulace i praktická měření. Výsledky byly předkládány v potřených termínech. Student nabídl hrubou verzi práce k předběžné recenzi. Student prostudoval řadu materiálů zabývajících se vedením tepla, obecnými zákonitostmi i konkrétním parametry vybraných LED. Získané znalosti prakticky využil. S aktivitou studenta i vytvořenou prací jsem spokojen, výsledky jsou využitelné v praxi.

Navrhovaná známka
A
Body
98

Posudek oponenta

Klíma, Martin

Práce, která se zabývá návrhem okolí výkonové LED na desce plošného spoje, je velmi dobře a návazně členěna do kapitol, je velice podrobná, téměř přesahuje rozsah diplomové práce. Student vše hojně dokládá výpočty, které ověřuje simulacemi v programu ANSYS i experimentálně. V práci chybí seznam použitých symbolů, což vzhledem k rozsahu práce vede ke špatné přehlednosti. Označení některých modifikací je matoucí. Není z nich na první pohled jasné, zda jsou duplicitní či nikoli (V1, V2). V práci se řídce objevují stylistické nedostatky, např. předložky na koncích řádků, dále zaměňování znamének skalárního a vektorového součinu nebo malé, a proto hůře čitelné, ilustrace (str. 36, 60 aj.). Jinak je práce po formální stránce v pořádku. Student četně a správně využíval literární prameny. Získané výsledky jsou vhodně interpretovány. Práce splňuje všechny požadavky kladené na diplomovou práci, proto ji navrhuji hodnotit jako výbornou stupněm A.

Navrhovaná známka
A
Body
93

Otázky

eVSKP id 66854