TIHON, K. Implementace čárového kódu do výrobního procesu malé firmy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Starý, Jiří

Zadanou diplomovou práci dokončil student v požadovaném termínu. Rozsah zadání diplomové práce splnil student v plném rozsahu v rámci technických možností. Přínos diplomové práce je ve zpracování problematiky čárových kódů a v implementaci 1D čárového kódu včetně diplomantem naprogramovaného SW. Navržený elektronický technologický průvodní list poskytuje i zprostředkuje informaci týkající se technologického postupu montáže dané zakázky. Student dále navrhl vhodné typy snímacích a záznamových médií včetně počítačové sítě a zpracoval technicko-ekonomický přínos navrženého řešení. Student se poměrně rychle a samostatně orientoval v řešené problematice. Student se podrobně seznámil s realizací zakázek i s technologickým postupem kombinované montáže součástek a konzultoval zadanou problematiku pro optimální návrh řešení. Teoreticky zpracoval systém monitorování toku zakázek za použití čárového kódu. Navrhl vhodná komunikační rozhraní a jednoduchou počítačovou síť pro aktuální technologický tok výrobních operací. Jednoduchý ovládací SW zpracoval zejména pomocí jazyka PERL a databázového systému MySQL. Nedostatkem se jeví neodzkoušená praktická realizace. Při řešení diplomové práce prokázal diplomant vysokou odbornou úroveň, soustředěné zaujetí úkolem a předpoklady pro systematický přístup. Práce je zpracována přehledně s vyváženým podílem teoretické i praktické části. Znalosti získané studiem odborné literatury student uplatnil při řešení a zpracování diplomové práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 46/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 18/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Špinka, Jiří

Předložená diplomová práce řeší využití čárového kódu pro sledování materiálového toku ve firmě zabývající se zakázkovou výrobou osazovaných DPS. Je zpracována přehledně a logicky. Lze jí ale vytknout určité nedostatky: 1. Popis čárových kódů v teoretické části je příliš obsáhlý. 2. Popis procesu by měl začínat technologickým postupem a ne kapitolou 3.1 Aplikace pájecí pasty a lepidla. 3. Technicko- ekonomický přínos navrhovaného řešení, není vyčíslen. Doporučuji práci přijmout k obhajobě. Otázky k obhajobě práce: 1. Proč jste zvolil 3ks čteček čárových kódů a jaký typ jste doporučil. 2. Jak bude probíhat komunikace čtečky s vytvořeným programem.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B 16/20
Odborná úroveň práce D 32/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 18/20
Formální zpracování práce A 10/10
Navrhovaná známka
C
Body
76

eVSKP id 23604