KORČUŠKA, R. Využitelnost knihovny CUDA v praktickém zpracování obrazů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Klusáček, Stanislav

Cílem bakalářské práce bylo navrhnout a srovnat způsob paralelizace alespoň tří jednoduchých obrazových filtrů implementovaných do vybraných algoritmů v jazyce C/C++ pro CPU a GPU. Jelikož práce byla realizována ve spolupráci s Ústavem teoretické a experimentální elektrotechniky VUT v Brně pod konzultačním vedením Ing. Jana Mikulky, Ph.D., ztotožňuji se plně s přiloženým hodnocením konzultanta. Po formální stránce je práce na kvalitní úrovni, byla vypracována ve slovenském jazyce. Doporučuji ji k obhajobě. Slovní hodnocení konzultanta bakalářské práce práce Ing. Jana Mikulky, Ph.D.: Student Robert Korčuška při realizaci své bakalářské práce využil svých odborných znalostí s programováním v jazyce C++. Bez problémů implementoval jednoduché metody pro zpracování obrazů. Velmi rychle se seznámil s platformou CUDA pro paralelizaci výpočtů nad velkým objemem dat. Student pracoval samostatně a konzultace využíval prakticky jen pro správné směřování cílů práce. Na připomínky perfektně reagoval. Celkový navrhovaný počet bodů konzultantem: 95.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Čáp, Martin

Student v bakalářské práci přehledně popisuje možnosti využití architektury grafických karet pro výpočtové operace. V teoretickém úvodu je pozornost věnována členění architektury GPU na jednotlivá vlákna a taktéž typům a rychlostem pamětí obsažených na grafické kartě. Student se věnoval i možnostem optimalizace procesů s cílem dosáhnout minimálních nároků na přenosy dat při dané výpočetní úloze. V praktické části je práce orientována na porovnání výpočetního výkonu při zpracovávání obrazu, filtrace, detekce hran, apod. Je nutné říci, že tato úloha je ideální pro zpracování na grafické kartě a lze tak dosáhnout velkého zrychlení oproti zpracování dat pomocí CPU. Výsledky práce dokazují nesporné výhody zpracování dat na GPU. Porovnání časů naměřených při jednotlivých výpočetních úlohách je však prováděno vůči aplikaci s jedním vláknem pro CPU. Výsledné porovnání CPU-GPU při použití aplikace s více vlákny na CPU by nebylo tak razantní ve prospěch GPU. Tato skutečnost může být brána jako malý nedostatek k jinak velmi pěkné práci. Celkově lze tuto bakalářskou práci hodnotit za velmi zdařilou.

Navrhovaná známka
A
Body
93

Otázky

eVSKP id 65897