POSLUŠNÝ, M. Vícepásmový mikrovlnný vysílač pro studium šíření elektromagnetických vln v atmosféře [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Urbanec, Tomáš

Student si vybral pro svou práci náročné a obsáhlé téma. Na řešení pracoval svědomitě a dlouhodobě. V práci je vidět, že mnoho obvodů nejprve simuloval a následně experimentálně ověřil. Navržený mikrovlnný vysílač se mu podařilo až na jediný blok oživit a v práci má uvedeno mnoho praktických výsledků. Navržená komplikovaná konstrukce plně splňuje zadání, které vymezovalo jak energetickou náročnost, tak prostorové možnosti řešení. Samotná práce popisuje řešenou problematiku dostatečně a vytknout lze snad jen občasné použití hovorových, či anglických názvů ve fonetickém přepisu. To však nijak nesnižuje vysokou odbornou úroveň studentovy práce. Student zadání splnil.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Špaček, Jiří

Student při řešení diplomové práce postupoval správně. Na základě stručného rozboru zvolil vhodnou koncepci mikrovlnného vysílače a následně stanovil signálové požadavky na jednotlivé obvodové části (bloky). Při návrhu jednotlivých RF částí student efektivně využíval moderní softwarové nástroje, pouze v případě násobiče kmitočtu postupoval převážně experimentálně. Jádro řídící části vysílače (mikropočítač včetně firmware) do značné míry vyvinul student již v rámci své bakalářské práce a v diplomové práci je využil po částečných úpravách. Výstupem práce je téměř funkční vzorek mikrovlnného vysílače pro dvě pásma - v jednom pásmu je vysílač funkční, ve druhém pásmu brání správné funkci zřejmě problém s jediným blokem (mikrovlnný zesilovač A5). Rozsah odvedené práce je značný, a třebaže výsledná konstrukce nefunguje zcela podle předpokladů, jsem toho názoru, že student zadání diplomové práce splnil prakticky v plném rozsahu. Po formální stránce je práce zpracována dobře a je psána bez pravopisných chyb.

Navrhovaná známka
A
Body
91

Otázky

eVSKP id 65889