HEJLEK, P. Návrh smyčky fázového závěsu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Prokop, Roman

Cílem práce bylo navrhnout fázový závěs k získání 4-násobného kmitočtu oproti referenčnímu pro speciální měřicí aplikaci v rámci SoC (System on Chip) v technologii AMIS C07. Součástí řešení je také obecný rozbor stability takového obvodu. Na počátku řešení práce (v rámci semestrálních prací) byla aktivita studenta spíše mírně podprůměrná a díky tomu se dostal do poměrně velkého časového tlaku v posledním semestru řešení. To poměrně značně ovlivnilo rozsah i konečnou kvalitu práce. Díky velkému závěrečnému úsilí se ale nakonec podařilo dosáhnout zajímavých výsledků a splnit zadání a to i přesto, že během řešení práce si musel student osvojit práci v pro něj neznámém návrhovém prostředí Cadence. Student dokázal navrhnout použitelný obvod se všemi náležitostmi a jeho funkčnost ověřit výpočty i množstvím simulací. Přesto některé výsledky ukazují na to, že by některé parametry bylo možno ještě vylepšit, čehož by byl student v delším časovém intervalu jistě schopen. Naopak lze vyzdvihnout poměrně dobře teoreticky zpracovanou kapitolu týkající se stability obvodu. Škoda jen, že z výše uvedených důvodů nebylo stejně podrobně zpracováno i její praktické využití. Přes všechny drobné nedostatky lze konstatovat, že student splnil zadání a poměrně dobře se v problematice orientuje, tudíž navrhuji hodnocení diplomové práce stupněm dobře (78b.)

Navrhovaná známka
C
Body
78

Posudek oponenta

Háze, Jiří

Práce se zabývá návrhem smyčky fázového závěsu v technologii CMOS 07. Práce je po formální stránce velmi dobře napsaná, je přehledná, logicky jsou řazeny jednotlivé kapitoly, pouze bych vytknul horší čitelnost některých obrázků získaných z programu Cadence (schémata, charakteristiky). Po odborné stránce je řešení také v pořádku až na jednu "drobnost". V práci není v zásadě nic moc nového, objevného, co mohlo nějakým způsobem pomoci posunout danou problematiku dál. Student přebral veškerá schémata z publikací, neuvádí nic nového nebo aspoň modifikovaného. To bohužel kazí jinak celkem pozitivní dojem z celé práce. Lehce se mi zdá, zda student "nehonil" čas na poslední chvíli.

Navrhovaná známka
C
Body
72

Otázky

eVSKP id 66843