SOBOLA, P. Stanovení možné příčiny korozního poškození povrchu litinové formy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Man, Ondřej

Jako velmi kladný rys je třeba zmínit, že student pracoval na experimentech prakticky samostatně, pouze s minimálním vedením. Zejména příprava vzorků a vyhodnocení hloubky korozního napadení byly z hlediska času náročné úkoly, přesto se jich zhostil s nadstandardní pečlivostí. Podobně samostatně si počínal při vyhledávání podkladů pro teoretickou část své práce, kde bylo třeba jen omezeně korigovat některé neobratné formulace. Jediný bod, kde bylo třeba důkladnější konzultace, byla diskuse výsledků a závěr, v nichž bylo třeba se argumentačně vypořádat s omezeným množstvím vstupních informací daným v zadání. Student plně prokázal svoji schopnost zorientovat se v zadané problematice a osvojit si potřebné dovednosti pro dosažení stanoveného cíle. Předložená práce splňuje formální i odborné požadavky na vysokoškolskou kvalifikační práci a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Pantělejev, Libor

Předložená práce se zabývá problematikou koroze sklářských litinových forem. V teoretické části je uvedeno základní rozdělení koroze a stručně popsány děje k nimž dochází při korozním procesu. V další části je pak popsán vlastní experiment, komentovány získané výsledky a formulovány závěry. Práce obsahuje minimum pravopisných chyb i chyb formálního či formulačního charakteru. U převzatých obrázků by měly být důsledně uváděny citace např. obr. 4.1 a 6.1. V experimentální části práce je poněkud nejasný popis experimentálních vzorků ("vzorky zdrsněné" a "vzorky srovnávací"), z textu není zcela zřejmé co tím autor myslí. U barevných obrázků struktur by měla být volena čitelnější barva měřítka pro snadnější představu o skutečném zvětšení fotografie (např. obr. 7.7, či 7.14). Na str. 29 je zmíněna veličina "Wa", která není blíže vysvětlena, v uváděné literatuře, citace [15], tato informace obsažena není. V kapitole 7.5 chybí odkaz na uvedené obrázky 7.9 a 7.10. Předložená práce přes uvedené nedostatky plně splňuje požadavky kladené na tento typ prací a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 66810