PROCHÁZKA, P. Kruhově polarizovaná flíčková anténa s dutinovým rezonátorem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Mikulášek, Tomáš

Cílem bakalářské práce bylo navrhnout a experimentálně proměřit kruhově polarizovanou flíčkovou anténu umístěnou v dutinovém rezonátoru založeném na technologii vlnovodu integrovaného do substrátu. Student při řešení pracoval samostatně a dílčí výsledky pravidelně konzultoval. V bakalářské práci je uveden kompletní postup návrhu antény založený na dostatečně popsané teorii a porovnání měřených vlastností antény se simulací. Úroveň dobře napsané práce snižuje nepřehledné použití proměnných pro popis antény. Například u strany flíčku jsou nejprve použita písmena „w“ a „l“ (obr. 1.1, 1.3), poté písmeno „a“ (obr. 1.8, obr. 2.1) i přesto, že se v textu při odkazu na daný obrázek používá písmeno „p“ (str. 13). Obdobná situace je u popisu tloušťky substrátu parametry „h“ a „d“ (obr. 1.1 a 1.5), kdy parametr „d“ je primárně použit pro průměr prokovů (obr 1.8, 1.12). Vztah 2.4 používá proměnou „d“, která není blíže specifikována. Dále parametr „a“ značí stranu rezonátoru (vztah 2.2), délku hrany flíčku (1.8), ale i délku štěrbiny (2.13). Dobrý dojem z práce dále snižuje její grafická úprava. Především bych vytkl použití zbytečně velkého písma v obrázcích (např. obr. 1.3 až 1.6) a způsob kótování u obrázků popisujících parametry modelů antény (např. obr. 1.8, 2.1). Některé obrázky byly sice překresleny z citované literatury, ale obsahují redundantní informace, které nebyly v textu nijak použity (obr. 1.1, 1.5, 1.8). Obr. 2.9 je špatně označen, stejně jako osa na obrázku 2.16 či roviny směrových charakteristik pro kruhově polarizovanou vlnu. Zde jsou uvedeny jako rovina E a rovina H. Rozptylový parametr s21 je v práci nepřesně označen jako „zpětný přenosový koeficient“. I přes tyto výtky jsem s výsledky práce a přístupem studenta k řešení spokojen. Zadání bylo bezezbytku splněno. Proto hodnotím bakalářskou práci jako výbornou.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Láčík, Jaroslav

Cílem předložené práce byl návrh kruhově polarizované flíčkové antény s dutinovým rezonátorem. Bakalářská práce je rozdělena do čtyř na sebe navazujících částí. V první části autor práce popisuje mikropáskové flíčkové antény, ve druhé části se zabývá návrhem různých typů mikropáskových flíčkových antén, ve třetí části experimentálně ověřuje vlastnosti navržené kruhově polarizované flíčkové antény s dutinovým rezonátorem a ve čtvrté části pak shrnuje dosažené výsledky. I přestože práce je psána čtivou formou, tak obsahuje několik chyb a nepřesností (např. nepřesná definice osového poměru na str. 7-8; nestandardní kótování v obr. 2.1, 2.6, 2.10, 2.13, 2.19, 2.25 a 2.31; chybně označena délka strany flíčku na obr. 2.1; nesprávný popis vertikální osy v obr. 2.16). Dále se domnívám, že „Seznam zkratek a symbolů“ uvedený na konci práce je neúplný. I přes uvedené výtky musím konstatovat, že autor práce postupoval při jejím řešení správně a zadání splnil na kvalitní úrovni. Prokázal tak velmi dobré znalosti v oboru antén.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 65806