OTÁHAL, M. Mapa osvětlení v GIS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Rozman, Jiří

Úkolem studenta bylo seznámit se s principy měření intenzity osvětlení venkovních ploch a typy používaných detektorů. V souvislosti s měřenými hodnotami se měl seznámit i s hygienickým předpisem pro osvětlení venkovních prostorů. Vlastní měření měl provézt ve zvolené lokalitě a data zpracovat, analyzovat a zobrazit pomocí geografického informačního systému ArcView formou mapy. Předložená bakalářská práce s celkovým rozsahem 85 stran je logicky členěna a věnuje se nejen základním poznatkům z fyziologie vnímání světla a hygienickým limitům osvětlení, ale stručně i základům světelné techniky. V nezbytném rozsahu je popsána i architektura geografického informačního systému ArcView. Stěžejní částí práce je praktické měření v terénu s odpovídajícím výběrem světelných situací a zatříděním vybraných relevantních oblastí do sítě měřených bodů. Student celkem provedl měření v 1.110 bodech v 10 oblastech obce Brumovice u města Hustopeče. Provedená měření i jejich analýzy jsou korektně doloženy rozsáhlou obrazovou dokumentací. Dosažené výsledky jsou porovnány s hygienickými limity normy ČSN EN 13201 pro osvětlování veřejných komunikací a mohou posloužit vedení obce k zajištění nápravy v nevyhovujících lokalitách. Student se tématu věnoval s plným nasazením, iniciativně řešil dílčí problémy vlastního měření, plně se řídil pokyny vedoucího. Po formální stránce má práce vynikající grafickou úroveň s minimem překlepů a stylistických nepřesností. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím : v ý b o r n ě.

Navrhovaná známka
A
Body
98

Posudek oponenta

Bubník, Karel

Student se ve své práci zabývá zobrazením a hodnocením osvětlení v geografickém informačním systému (GIS). V teoretické části student zmiňuje veličiny světelné techniky a možnosti měření osvětlení. Následuje popis hygienických norem a GIS. Poté již následuje příprava a samotné měření hodnot ve stanovené síti bodů. Student vybral pro měření několik oblastí, tak aby je bylo možné přiřadit k různým normám (různé hygienické limity). U těchto oblastí provedl měření osvětlení vozovky, které zpracoval v systému ArcGis. U všech oblastí provedl vyhodnocení a porovnal hodnoty s hygienickými limity. Práce je logicky členěná a je věcně psaná. Vše je výborně graficky zpracované a domyšlené. Práci bych vytkl jen drobné mluvnické nedostatky, které nemají vliv na kvalitu práce. Množství měření (1110 hodnot) a velká náročnost zpracování zcela jistě přesahuje rozsah bakalářské práce. Práci hodnotím jako výbornou.

Navrhovaná známka
A
Body
98

Otázky

eVSKP id 65801