SVOBODA, A. Návrh digitálního sluchadla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Kolářová, Jana

Student se seznámil s fyziologií sluchového ústrojí, příčinami ztrát sluchu a jejich hodnocením. Dále se seznámil s podstatou elektronické podpory sluchu a udělal přehled nynějších používaných sluchadel od firmy Siemens, která je jedním z největších výrobců těchto pomůcek. Věnoval se také popisu pokročilých funkcí, které se používají v oblasti zpracování řečových signálů. V praktické části se věnoval realizaci programu SLUCHOVÝ SIMULÁTOR, který simuluje řečové vady a následně tyto vady i kompenzuje. Všechny kroky zpracování signálů jsou názorné a pro účely demonstrační úlohy jsou vhodně prezentovány a v práci popsány. Program je naprogramován v prostředí Matlab, využívá grafické rozhraní, je přehledný a plně funkční. Velmi oceňuji studentův přístup k řešení bakalářské práce. Pracoval samostatně a konzultace využíval zejména k předvedení dílčích výsledků. Student k práci přistupoval svědomitě a prokázal schopnost zadaný problém nastudovat, navrhnout řešení a realizovat. Předloženou práci hodnotím výborně A/95 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Janoušek, Oto

Předkládaná práce se zabývá sluchovými vadami a návrhem digitálního sluchadla. Přehledná koncepce teoretické části prozrazuje studentovo porozumění zadané problematice, nicméně k obsahu jednotlivých kapitol mám výhrady. První i druhá kapitola je psána popisným způsobem bez interpretace uváděných faktů. V první kapitole bych vzhledem k zadání očekával důraz na charakteristiku křivek slyšitelnosti, zatímco vznik vady, způsob její léčby, a ekonomické a estetické aspekty návrhu sluchadla považuji za podružné. Druhá i třetí kapitola by mohla být psána s větším důrazem na technické řešení, nicméně obě kapitoly přehledně shrnují současná konstrukční řešení sluchadel. Dobře je napsaná kapitola čtvrtá, popisující možnosti digitálních sluchadel. Praktická část se skládá výhradně z popisu navrženého GUI. Návrh GUI je kvalitní, student řešení očividně věnoval hodně času. Zvlášť si cením přehlednosti navržené aplikace, která má sloužit výukovým účelům. Navržená aplikace je plně funkční, intuitivní, umožňuje srovnání původních, mofikovaných i zpětně upravených řečových signálů. Je také dobře zdokumentovaná. Mohla by však obsahovat možnost nastavit individuálně středy frekvenčních pásem, aby reflektovala možnosti sluchadel popsané v teoretické části. V praktické části práce dále chybí blokové schéma navrženého sluchadla i podrobný popis zpracování řečových signálů, obojí požadované zadáním. Závěr práce je psán rovněž vágně. Formální strana práce je dobrá, chybí pouze popis proměnných u většiny rovnic. Použitá literatura je aktuální a dostatečná.

Navrhovaná známka
C
Body
75

eVSKP id 65814