FISCHER, J. Čtyřnohý kráčejicí robot [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Neužil, Tomáš

Studentovy odborné znalosti jsou na dobré úrovni, své schopnosti prokázal při návrhu a implementaci komunikačního rozhraní pro mobilní robot. Student pracoval samostatně a řešené problematice věnoval dostatečný čas. Potřebné metody a algoritmy nastudoval samostatně z literatury, výsledky průběžně konzultoval.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání B 40/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) B 16/20
Využití literatury D 6/10
Formální zpracování práce A 18/20
Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Krištůfková Dvorská, Jolana

Diplomová práce je logicky rozčleněna do 5 kapitol a má 65 stran včetně povinných částí a příloh. Úvod obsahuje stručné a přehledné uvedení do zkoumané problematiky. Druhá kapitola se zabývá bezdrátovou komunikací, klasifikací typů komunikace a zařízení, a je značně obsáhlá (20 stran) vzhledem k celkové délce práce. Třetí kapitola (11 stran) popisuje senzorické vybavení robotu, jsou uvedeny sensory pro detekci překážek, pro určení polohy a taktilní senzory. Kapitola obsahuje také přehled dostupných snímačů. Jádrem diplomové práce je kapitola 4 - realizace komunikace (17 stran). Pro samotnou realizaci komunikace vybral student bezdrátový modul IQRF TR-868-11A, který je novinkou. Student upravil joystick pro zpracování signálu, řídicí deska je integrována do joystiku. Předzpracování dat je zajištěno mikrokontrolérem ATMega8. Kapitola také obsahuje popis softwarového řešení, včetně algoritmu a vývojového diagramu pro joystick, robot a komunikační modul, a ukázku PC aplikace. Zadání bylo splněno. Student ve zpracované diplomové práci projevil své inženýrské schopnosti. Práci navrhuji k obhajobě. Připomínky: - použitá literatura - jedná se především o domácí literaturu (kromě komunikačních standardů), z velké části staženou z internetu - špatné číslování obrázků, obr.2.1.1 a 2.1.2 str 10 a 11 - chybějící citace - např. obrázek 2.1.1 strana 10, , obrázky 3.1.3,3.1.4, 3.1.5 strana 34, obrázek 3.2.7, 3.2.8 strana 40, obrázky 3.2.9 strana 41, obrázky 3.3.1 a 3.3.2 strana 42 - nejednotné skloňování slova robot (2.pád - robotu i robota) - příliš obsáhlá 2. kapitola - u uváděných snímačů pro detekci překážek chybí údaje o přesnosti měření - vybraný komunikační modul neumožňuje přenos větších objemů dat - popis PC aplikace je příliš stručný a nedostatečný

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce B 40/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse E 10/20
Formální zpracování práce E 5/10
Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 12633