BLECHA, M. Pracoviště pro optickou interferometrii [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Janáková, Ilona

Úkolem studenta bylo sestavit pracoviště vhodné pro experimenty vycházející z optické interferometrie s hlavním důrazem na metodu rekonstrukce 3D objektů pomocí interferometrie v bílém světle. Zadání diplomové práce lze hodnotit jako odborně i časově náročné. Úspěšné zvládnutí práce předpokládalo nastudování fyzikální podstaty interferometrie, problematiky zpracování obrazu, řízení a synchronizace kamery MODICAM 612 a motorického mikroposuvu a také dobrou schopnost programování v prostředí Matlab a C++. S výsledky práce pana Blechy jsem spokojena. Sestavil pracoviště použitelné pro řadu úloh do cvičení předmětů týkajících se počítačového vidění a sloužících pro demonstraci jevů souvisejících s interferometrií. Nejdůležitějším výsledkem je však experimentální ověření metody optické interferometre pro přesná měření výškového profilu objektů. Pro tuto metodu student sestavil Michelsonův interferometr. Vybral a vhodně upravil zdroj světla. Pro získání co nejkvalitnějších snímků zajistil hardwarově i softwarově synchronizaci kamery s motorickým mikroposuvem. Díky řízení kamery i mikroposuvu a naprogramovanému algoritmu (v prostředí Matlab) zpracovávajícího jednotlivé snímky probíhá celé měření automaticky. Výsledkem je pak výšková mapa, kdy pro každý pixel je nalezen snímek, resp. pozice posuvu, kdy dochází k maximální interferenci. Pan Blecha ke zpracování projektu přistupoval velmi aktivně a odpovědně. Pravidelně pracoval v laboratoři. Musel se potýkat s nutností přesného nastavení mechanicko-optických součástí i přes nepříliš "stabilní" zařízení, což vedlo k řadě nezdařených pokusů. Na základě vlastních experimentů sám navrhoval nová řešení a přístupy.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 45/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Využití literatury A 9/10
Formální zpracování práce A 18/20
Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Honec, Peter

Úkolem studenta bylo ověřit princip optické interferometrie, vytvořit pracoviště a navrhnout laboratorní úlohy pro demonstraci tohoto principu. Zadání diplomové práce lze hodnotit jako odborně i časově náročnější. Předpokládalo jednak nastudování metod interferometrie a hlavně jejich aplikaci do reálných podmínek. Práce má 70 stran a je přehledně rozdělena do 10 kapitol. Největším přínosem je dle mého názoru popis a úspěšná realizace takto náročného experimentu. Práce je po grafické a stylistické stránce dobře upravená, gramatické chyby se vyskytují jen střídmě a je vytištěna na papíru, který je velmi příjemný na omak. Přes tato nesporná pozitiva jsem narazil i na několik faktických závad : 1. v textu se hovoří o experimentech s bílou a modrou LED diodou, nicméně by bylo záhodno uvést konkrétní typy a parametry těchto LED, 2. obrázek 4-8 velmi zdařile vysvětluje průběh modulace jasu při interferenci bílým světlem. Diplomant jej pravděpodobně kvůli jeho názornosti použil ještě dvakrát (obrázky 6-5 a 9-5) v naprosto nezměněné podobě, 3. na straně 60 chybí údaj o expoziční době kamery (v kombinaci s použitým objektivem může vypovídat o absolutní intenzitě interferenčního obrazce), 4. na obrázku 8-3 byly pravděpodobně zaměněny signály IN a OUT, což však nesnižuje vypovídací hodnotu samotného obrázku. Po stránce odborné i formální je práce velmi zdařilá a student prokázal zjevné inženýrské schopnosti. Pro úspěšné zvládnutí úkolu bylo nutné problém vyřešit velmi komplexně a sáhnout po mnoha dovednostech hodných inženýra - nastudování teorie a pochopení interferometrie, zpracování obrazu v Matlabu, programování jednočipových procesorů PIC (jazyk ANSI C), obsluha motorického posuvu. Jediné, co postrádám v práci, je větší nápaditost při návrhu laboratorních úloh pro interferometrii. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 18/20
Odborná úroveň práce A 45/50
Formální zpracování práce A 10/10
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 18/20
Navrhovaná známka
A
Body
91

Otázky

eVSKP id 12631