MIDRLA, Z. Řezání abrazivním vodním paprskem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Osička, Karel

Předložená diplomová práce pojednává o problematice využití nekonvenční technologie abrazivního vodního paprsku ve specializované firmě. V úvodní části je proveden podrobný rozbor technologie abrazivního vodního paprsku. V experimentální části je zpracována technologická příprava výroby pro součástku typového charakteru. Velkým přínosem práce je pro firmu vyhodnocení kapacitních možností z hlediska předpokládáného objemu výroby. Autor prokázal dobrou orientaci a znalost problematiky předmětné nekonvenční technologie.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Kubík, Roman

Teoretická část je vypracována vyčerpávajícím způsobem. V analytické části provádí autor nejdříve rozbor potenciální součástkové základny a stanovuje představitele výrobního sortimentu. Zde bych očekával, že tato volba bude podložena podrobnější analýzou vyráběného (či plánovaného) sortimentu, aby bylo vidět z jakých dat a jakou metodou byl představitel zvolen. Další má připomínka se týká výpočtu časových fondů. U výpočtu časového fondu dělníka by bylo vhodné upřesnit vstupní údaje. Jedná se o průměrné statistické údaje nebo údaje získané z organizačních pravidel podniku nebo podnikových statistik? Týká se to zejména počtu dní dovolené. (Výsledný počet stroje MicroStep AquaCut byl nakonec zvolen 3. V práci jsem však nikde nenalezl vztah pro výpočet teoretického počtu 2,139. Je zde uveden pouze vztah, jehož výsledkem je 3,669). Co se týká návrhu dispozice vstupního skladu, pak pro zakreslení stojanů na plechy je lépe použít značku technologického projektování znázorňující regály. Ekonomické zhodnocení se sice pohybuje pouze v oblasti nákladů, ale je provedeno s dostatečnou přesností a jeho výstupem jsou tak užitečné údaje. Možná by bylo vhodné uvést, jak se zjistila fixní hodinová sazba příp. jaké položky jsou do ní započítány. Jinak mohu konstatovat, že celá práce je dobře logicky členěna a provázána a může sloužit jako příklad pro podniky, kde uvažují o zavedení obdobné nekonvenční technologie. Nemá žádný přínos který by se dal zobecnit do nějakého vědeckého závěru. Toto však nebylo ani jejím záměrem. Práci hodnotím stupněm B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 64782