VOSÁHLO, D. Návrh vírových turbin pro MVE Vrchlabí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Haluza, Miloslav

Diplomant pracoval na své diplomové práci pro projekční osazení malé vodní elektrárny Vrchlabí svědomitě. Výsledkem je koncepční řešení osazení této elektrárny vírovými turbinami.Vzhledem k tomu, že charakteristiky vírové turbiny jsou jen v přímoproudém a násoskovém provedení , je diplomantem navrhováno ještě možné alternativní řešení. Jsou provedeny základní projekční výpočty (rozměry turbin,konzumční křivka přívodního kanalu,kontrola vtokového objektu, provedení základních pevnostních výpočtů -dimenzování hřídelů, per, ložisek). Diplomant tím předložil základní řešení pro malou vodní elektrárnu Vrchlabí. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Dobšáková, Lenka

Diplomant bc. Vosáhlo ve své diplomové práci provádí konstrukční a projekční návrh osazení pro malou vodní elektrárnu Vrchlabí na základě hydrologických dat vodního toku, s uvážením prostorových možností. V první části práce je obecná rešerše popisující typy vodních elektráren a princip vírové turbíny. V další části rozebírá hydrologická data na vodním toku a zamýšlí se nad tím, jakým typem a počtem turbín vodní elektrárnu osadit. V poslední části je již samotný návrh jednotlivých turbín a všech jejich součástí. Jako dodatek je uveden pevnostní výpočet, který přesahoval téma diplomové práce. Diplomová práce byla psána spíš jako technická zpráva, proto je její obsah velmi strohý. Je zde minimální popis postupu práce, který při čtení často chybí. Mnohokrát je řešená problematika zmíněna, ale jakoby nedokončena. Návrh oběžných kol turbín je proveden na základě již existující charakteristiky. Dle jednotkových otáček a průtoku při nejvyšší účinnosti stroje je vypočten průměr a otáčky řešeného oběžného kola, které se již nemění. Je tedy zcela zbytečné uvádět přepočet nových jednotkových otáček a průtoku, a složitý přepočet účinnosti stroje. Při kontrole kavitační odolnosti násoskové varianty turbíny je počítáno s hodnotami vyčtenými z již změřené charakteristiky, která ale k práci není přidána. Je zde pouze odkaz na literaturu, ve které se nachází. V kapitole 11 o vtokovém objektu chybí uvedení volených rozměrů světlosti klapek, z nichž se při výpočtu vychází. V kapitole 12 je zjišťována kritická hloubka umístění vtokového objektu. Dle kapitoly 10 je evidentní, že ji není možno dodržet. Není zmíněna nutnost stavební úpravy jako např. na obr. 6. Vytknuté chyby jsou pouze nedokonalosti při psaní textu diplomové práce. Samotný návrh vírových turbín je proveden zcela správně i přes velké množství výpočtů. Diplomová práce kloubí projekční i konstrukční návrh vodních turbín s pevnostním výpočtem všech potřebných součástí. Autor práce splnil všechny body zadání. Tuto práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 64754