KUZNÍK, B. Konstrukce bloku motoru leteckého motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Novotný, Pavel

Student pracoval na své diplomové práci průběžně a samostatně. Práce spíše konstrukčního typu obsahuje konstrukční návrh včetně výkresové dokumentace skříně motoru a její pevnostní kontrolu. Výsledný konstrukční návrh je na úrovni diplomové práce dostatečně vyřešen a neobsahuje žádné zásadní nedostatky. Pevnostní kontrola zahrnuje výpočet napětí v kritických místech a následný výpočet únavové bezpečnosti dle vhodné metodiky. Výsledné hodnoty se zdají býti realistické. V práci se vyskytuje několik nepatrných formálních nedostatků, avšak nikoliv na úkor technické úrovně řešení daného problému. Výkresová dokumentace by v případě reálné výroby vyžadovala dílčí úpravu. Celkově práce svým obsahem splňuje požadavky zadání a lze ji hodnotit jako kvalitní a vyváženou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Drápal, Lubomír

Diplomová práce se zabývá konstrukčním návrhem bloku motoru leteckého zážehového motoru s reduktorem. Toto téma pojímá komplexně od rozsáhlé rešerše, přes vlastní konstrukční návrh, pevnostní výpočty, až po výrobní doporučení a výkres. K nejviditelnějším nedostatkům dokumentu patří dále uvedené. V seznamu použitých zkratek a symbolů čtenář nenalezne vysvětlení některých symbolů, které se v práci objevují v rovnicích. Z formálního hlediska by obsah kapitoly 6.3, Schéma výpočtů motoru Škoda Auto, měl být vzhledem ke svému charakteru zařazen v přílohách, nikoli však v hlavním dokumentu. Textu pak zbytečně škodí množství pravopisných chyb a některé stylistické prohřešky. I přes tyto neduhy diplomová práce zaujme některými konstrukčními řešeními bloku motoru a invencí jejího autora. Stanovené cíle byly splněny a pan Bořek Kuzník prokázal svůj velmi dobrý inženýrský přístup při řešení technických problémů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 64683