GAVLÁK, A. Kvadrofonický audio zesilovač pro domácí použití [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Brančík, Lubomír

Student měl za úkol navrhnout a realizovat kvadrofonický audio výkonový zesilovač vybrané třídy s výstupním výkonem cca 4 x 50 W, včetně vhodného korekčního předzesilovače a napájecí jednotky. Zadání bakalářské práce bylo splněno pouze většinově, výkonovou část zesilovače se totiž nepodařilo oživit. Po zevrubném rozboru možností realizace zvolil student integrovanou variantu koncového stupně ve třídě AB, která je doplněna předzesilovačem, rovněž na bázi komerčně dostupného IO. Byla však provedena modifikace vstupních obvodů přidáním nízkošumových operačních zesilovačů pro zvýšení vstupního odporu. Přestože zvolená integrovaná řešení zjednodušují celkový návrh a konstrukci zesilovače, student prokázal své návrhářské schopnosti na řadě dalších zapojení. Je např. proveden výpočet tepelných ztrát, návrh aktivního chlazení s regulátorem otáček ventilátoru, návrh obvodu měkkého startu či parametrů transformátorů koncového stupně i předzesilovače. Vybrané části zesilovače a napájecího zdroje byly simulovány v programu PSpice, prakticky proměřen však byl pouze předzesilovač, neboť koncový stupeň se nepodařilo oživit. Student v závěru uvádí domněnku o zničení výkonových integrovaných obvodů při pájení. Po formální stránce nemám větších výtek, práce je přehledná a dobře zpracována. Pouze snad popisky čelního panelu na fotografii výsledné konstrukce nepůsobí příliš profesionálně. I přes výše uváděné nedostatky však považuji bakalářskou práci za většinově přijatelnou a domnívám se, že student prokázal potřebné návrhářské schopnosti na úrovni bakalářského stupně studia.

Navrhovaná známka
B
Body
82

Posudek oponenta

Kratochvíl, Tomáš

Student Antonín Gavlák měl ve své bakalářské práci za úkol navrhnout 4 kanálový audio zesilovač vybrané třídy s výstupním výkonem cca 4 x 50 W a dále jej doplnit korekčním předzesilovačem a napájecím zdrojem. Požadována byla konstrukce prototypu a experimentální ověření činnosti laboratorním měřením. Předložená bakalářská práce má 36 stran, 12 stran příloh a je logicky členěna na 6 hlavních kapitol. Z formálního hlediska je práce na velmi dobré úrovni a ničím zásadním se nevymyká kvalitě průměrné bakalářské práce. Oceňuji pečlivost návrhu a podpoření návrhu simulacemi, tam kde to šlo realizovat. K práci mám však drobné výhrady a to k provedenému měření a vyhodnocení výsledků, kde je zřejmé, že korekční zesilovač zesiluje vyšší a nižší kmitočty méně, než je potlačuje v daných pásmech. Rovněž mě trochu zaráží, že se studentovi nepodařilo oživit zcela standardní zapojení koncového zesilovače LM3886, které bývá velmi často úspěšně použito v řadě amatérských konstrukcí. Bakalářskou práci však doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení B/78 bodů.

Navrhovaná známka
C
Body
78

Otázky

eVSKP id 65768