CUPAL, M. Implantovatelné antény pro biomedicínskou telemetrii [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Raida, Zbyněk

Cílem bakalářské práce bylo prozkoumat vliv lidského těla na parametry antén vhodných k implantování. Parametry antén měly být zkoumány jednak na počítačových modelech a jednak experimentálně. Lidské tělo mělo být reprezentováno numerickými i fyzickými fantomy. Student navrhl čtyři různé meandrové antény s prodlouženou proudovou cestou. Antény byly optimalizovány a následně vyrobeny. Parametry antén byly měřeny ve fantomu z agarové želatiny a ve vepřovém mase. Diplomant všechny výše popsané úkoly beze zbytku splnil. Na projektu pracoval samostatně, práci se věnoval soustavně. Výsledky jsou zpracovány pečlivě bez formálních nedostatků. Práci proto hodnotím jako výbornou.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Láčík, Jaroslav

Předmětem zájmu předložené bakalářské práce jsou implantovatelné antény pro biomedicínskou telemetrii. Student měl za úkol modelovat ve vhodném programu vybrané typy těchto antén, jednu z nich vybrat, optimalizovat, vyrobit a experimentálně ověřit její vlastnosti. Vlastní text práce je rozdělen do pěti na sebe logicky navazujících částí. Po úvodu do problematiky se autor práce ve druhé části věnuje modelování čtyř typů antén umístěných v různých typech fantomů lidské tkáně v programu CST Microwave Studio. Ve třetí části práce jsou tyto antény porovnány. Ve čtvrté části je pro experimentální práci vybrána obdélníková anténa se spirálovým zářičem (kap. 2.3), která je pak i optimalizována. Poslední část shrnuje dosažené výsledky. Celý text práce je psán čtivou formou, nicméně obsahuje i několik chyb a nedostatků: - na str. 6 je chybně napsána metoda, kterou program časový řešič programu CST Microwave Studio používá; - u všech směrových charakteristik uvedených v práci (obr. 8, 11, 14, 17, 21) je psáno, že daná charakteristika je pro vertikální nebo horizontální polarizaci; tento popis je nestandardní a s uvážením uvedeného textu není zřejmé co tím autor myslí; - diskuze týkající se „asymetrických proudů tekoucích po vedení“ na str. 19 je dle mého názoru nepřesná a trochu zavádějící. I přes uvedené výtky konstatuji, že zadání práce bylo splněno na kvalitní úrovni.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 65760