FIKAR, J. Realizace systému pro řízení mikroklimatu rostlin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Urbanec, Tomáš

Student si toto téma navrhnul sám. V práci teoreticky popsal potřebné podmínky pro růst rostlin a cesty k jejich řízení. Navrhnul snímací sensory pro měření teploty, vlhkosti a osvětlení, dále navrhnul řídicí jednotku pro sběr dat a jejich vyhodnocení. Řídicí jednotkou jsou pak ovládány akční členy, jimiž jsou zavlažovací čerpadlo, osvětlovací zářivka a infračervená topná žárovka. Programové vybavení řídicí jednotky vyhodnocuje parametry měřících sensorů a srovnává je s hodnotami , které mají být udržovány. Program neumožňuje obsluze změnit žádné nastavení, rozhodovací úrovně, časování i hystereze jsou součástí kódu. Vytvořená jednotka je tak použitelná pouze pro rostliny, pro které byl program vytvořen. Student tak zadání sice splnil, ale na nízké úrovni, funkčnost mohla být mnohem vyšší.

Navrhovaná známka
C
Body
70

Posudek oponenta

Šebesta, Jiří

Cílem práce byl rozbor, návrh, realizace a ověření systému pro řízení mikroklimatu rostlin. V první části práce je proveden rozbor požadavků na navrhovaný systém mikroklimatu, který je doplněn o popis dostupných profesionálních systémů, které jsou však omezeny pouze na automatické zavlažování. Následuje popis vybraných komponentů pro navrhovaný systém. V některých případech, např. u čerpadla student pouze popisuje vybrané čerpadlo jako nejvhodněší bez dalších bližších zdůvodnění. U osvětlení naopak využívá jisté výpočty a podrobnější specifikaci, avšak bez uvedení reference. Následuje trochu nelogicky schéma zapojení akčních členů s řídicím mikrokontrolérem, načež se věnuje výběru senzorů. Pak je specifikována volba mikrokontroléru a následně volba vhodného vývojového kitu pro experimentální ověření. Čtenář je tak do značné míry zmatený, protože chybí koncepční řešení a některé kapitoly jsou těžko zařaditelné, ba co víc neočekávané. Další kapitola popisuje experiment a naměřené hodnoty a poslední pak programové řešení firmware pro mikrokontrolér. Bohužel popis a komentáře jsou dosti tristní a významým záchytným bodem jsou pak pro čtenáře dokumentující fotografie, ze kterých lze teprve ohdadnout, jak vlastně student při řešení práce postupoval a jak celý systém pracuje. Zcela chybí blokové schéma. Na druhou stranu je patné, že systém je funkční, i když finální uspořádání je poněkud amatérské (viz obr. 31). Celkově práce působí neuspořádaným dojmem, komentujícho textu je poskrovnu, práce obsahuje drobné chyby stylistické i gramatické. Je zjevné, že podle textové části práce je řešení prakticky nereprodukovatelné nebo by reprodukce vyžadovala značné úsilí.

Navrhovaná známka
D
Body
65

Otázky

eVSKP id 65765