SMEJKAL, V. Návrh a optimalizace spínaného zdroje řízeného mikrokontrolérem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Roubal, Zdeněk

Student se během studia plně věnoval diplomové práci a sám přicházel s přínosnými podněty. Provedl kvalitní rešerši současných magnetických materiálů a zvolil vhodný typ pro spínaný zdroj. U zvoleného materiálu byly proměřeny jeho vlastnosti a jeho parametry byly zahrnuty do vytvořeného programu. Navrhl skript pro vytvoření modelu naměřené hysterezní smyčky. Pro spínaný zdroj si student zvolil topologii jednočinného propustného měniče. Pro toto zapojení potom vytvořil program v Matlabu co optimalizuje celé zapojení za účelem získání maximální účinnosti. Pro ověření správné funkce programu byl poté realizován zdroj řízený mikrokontrolérem řady Xmega o výkonu 240W. Dosažená účinnost se lišila od vypočtené jen o 2 %. Zadání práce lze považovat za splněné. Student dobře prozkoumal použití nanokrystalických materiálů v oblasti spínaných zdrojů a celkově lze jeho práci hodnotit výborně.

Navrhovaná známka
A
Body
93

Posudek oponenta

Bartušek, Karel

Diplomová práce se zabývá návrhem, realizací a experimentálním ověřením spínaného zdroje středního výkonu. Dilomant z dostupných informací vybral typ spínaného zdroje a provedl teoretický a praktický návrh zdroje. Velkou pozornost soustředil na návrh transformátoru a výběr magnetického materiálu. Pro tento účel změřil hysterezní křivky vybraných magnetických materiálů. Student se zabýval vytvářením modelů hysterezních smyček změřených materiálů. Důležitou částí je návrh a ověření programu pro návrh zdroje a optimalizaci parametrů pro dosažení maximální účinnosti. Celkově je práce napsána logicky a obsahuje všechny náležitosti. Domnívám se však, že by diplomant mohl věnovat sepsání práce více pozornosti. Diplomant prokázal své inženýrské schopnosti a práci doporučuji k obhajobě. Drobné připomínky: - str. 24 - Autorovo použití magnetického materiálu je v pulsním režimu. V tomto režimu by bylo vhodné alespoň vyjádřit velikost ztrát vytvořeným neharmonickým průběhem případně velikost ztrát způsobenými vyššími harmonickými. - práce má drobné chyby odpovídající pravděpodobně psaní ve spěchu (někde chybí odskok v odstavci, chybí mezery v textu apod.) Nevhodné formulace: Str. 15 - Průběh napětí a proudu má tak buďzcela, nebo po částech harmonický tvar.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 65724