KAŠPAR, L. Rozpoznávání mluvčího [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Sysel, Petr

Zadání bakalářské práce bylo z velké části splněno, pouze vyhodnocení spolehlivosti rozpoznávače mělo být rozpracováno podrobněji. Student během řešení pracoval samostatně a pravidelně konzultoval výsledky své práce. Výsledkem je základ rozpoznávače, který bude možné použít pro automatické třídění nahrávek podle mluvčího. Díky špatnému časovému rozvržení ale v závěru semestru nezbyl čas na podrobné statistické vyhodnocení spolehlilvosti z většího množství nahrávek.

Navrhovaná známka
C
Body
73

Posudek oponenta

Atassi, Hicham

Student Ladislav Kašpar vypracoval bakalářskou práci na téma „rozpoznání mluvčího“. Práce má dobrou formální úroveň až na ojediněle vyskytující se překlepy a gramatické chyby. Největší problém v samotném řešení spočívá podle mého názoru v tom, že student neprostudoval žádné vědecké články zabývajících se problematikou rozpoznání mluvčího. Seznam použité literatury obsahuje pouze velmi obecné zdroje o zpracování řeči a programu Matlab. Přitom počet článků o textově nezávislém rozpoznání mluvčího je velmi mnoho a tato problematika je stará desítky let. Tato skutečnost se negativně projevila v práci a mohu posoudit, že navržený postup je velmi triviální a nemohu ho považovat za spolehlivé. Popis použitých příznaků, popis vlastního řešení a výsledky testování jsou uvedeny ve 14 stránkách, což považuji za nedostatečné. Konkrétně vlastní řešení si podle mého názoru zaslouží podrobnější popis. V práci chybí popis použité databáze mluvčích, která je navíc velmi malá a obsahuje pouze 20 řečníků. Taky chybí popis použitých metod pro odhad formantů a základního tónu, které jsou klíčové pro posouzení spolehlivosti odhadu. Pokud se například jedná o triviální metody nelze považovat hodnoty formantů uvedených v práci za správné. Samotná prezentace výsledků na straně 38 je nejasná a rozhodně si zaslouží podrobnější popis. Přes vedené nedostatky navrhuji známku 50/E

Navrhovaná známka
E
Body
50

Otázky

eVSKP id 66583