VEHOVSKÝ, R. Vliv uživatele na miniaturní antény v mobilních aplikacích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Pokorný, Michal

Student vypracoval a zhodnotil možná řešení zmenšení fyzických rozměrů planárních antén. Na základě zjištěných poznatků navrhl a realizoval dvoupásmovou anténu typu PIFA pro systémy GSM900 a GSM1800. Dále student vytvořil propracovaný fantom na bázi agarové hmoty, jehož předlohou byl odlitek vlastní ruky. Byl vyšetřen vliv fantomu na parametry antény a navržen příslušný kompenzační obvod. Výsledky práce byly ověřeny měřením. Zadání bylo bezezbytku splněno. K formální stránce nemám vážnějších výhrad. Student se práci věnoval aktivně a hojně využíval konzultací.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Polívka,, Milan

Práce se zabývá elektromagnetickým (EM) modelováním a měřením vlivu fantomu ruky na elektrické vlastnosti malé PIFA antény pro mobilní aplikace. Dále pak návrhem, realizací a měřením přizpůsobovacího obvodu pro kompenzaci frekvenčního rozladění vlivem přítomnosti fantomu ruky. Na práci je třeba mimo standardní návrh PIFA antény ocenit promyšlenou a pečlivou tvorbu skutečného i EM modelu ruky. Výsledky jsou přínosné pro reálný návrh i provoz antény za přítomnosti lidského těla (resp. ruky). Text práce je dobře organizován a velmi pečlivě zpracován. Z formální stránky jsem v práci našel jen drobné nepřesnosti při překladu „fractional bandwidth“, což lze přeložit jako poměrná šířka pásma spíše než použitá „frakční šířka pásma“ či chybějící psaní proměnných kurzívou přímo v textu a popisu obrázků (str. 40-41). Předloženou prací diplomant osvědčil potřebné znalosti a dovednosti z anténní a mikrovlnné techniky pro samostatnou inženýrskou činnost.

Navrhovaná známka
A
Body
97

Otázky

eVSKP id 65734