ŠTĚRBA, V. Návrh 10-ti kanálového equalizeru s optimalizací kmitočtové charakteristiky a spektrálním audio-analyzátorem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Šotner, Roman

Student měl za úkol navrhnout a sestrojit 10-ti kanálový ekvalizér se spektrálním analyzátorem a podpůrnými systémy (generátory měřících signálů) pro optimalizaci kmitočtové charakteristiky. Jedná se o vlastní a poměrně náročné zadání studenta, na kterém odvedl značné množství práce. Student na základě literatury vybral a navrhl dílčí bloky zařízení. Návrh je proveden velice pečlivě a koncepce volených bloků je přiměřená účelu, který se od zařízení očekává. Simulace hlavních bloků zařízení prokazují, že návrh byl proveden správně (pro daná pásma, zisky, regulační zásahy, apod.) a realizace by měla úspěšně pracovat. K práci mám několik výhrad. Některé slovní formulace a pojmy v teoretické části nemusí být pochopeny zcela přesně nebo nejsou v dané souvislosti voleny zrovna nejvhodněji. Označení zesilovače v symbolu blokových schemat zkratkou OZ je nešťastně zvolené. Čtenář si bude myslet, že je zde pouze operační zesilovač a nikoliv s ním realizovaný sledovač či invertující nebo neinvertující zesilovač napětí, pokud si detailně nepřečte související části práce. V příloze bych ještě ocenil uvedení odůvodnění a sumarizace vypočtených, odvozených a volených hodnot součástek pro návrhové parametry většiny obvodů konstruovaného zařízení. I když jsou mnohé postupy, které byly použity pro získání těchto hodnot, v teoretické části práce rozebrány, hodnoty součástek ve schematech nejsou většinou doloženy dosazením do vztahu a výpočtem či vhodnou volbou nebo optimálním nastavením. Několik formálních poznámek lze podotknout k číslování rovnic (na některých místech nezvyklé). Je zde několik překlepů a chyb, některé obrázky jsou velmi nekvalitní (špatná čitelnost popisek a textů vlivem nízkého rozlišení a konverze do pdf), alespoň z dostupného pdf je to tak patrné (tištěná verze tyto nedostatky zřejmě nemá). Fotografie vyrobeného zařízení a písemná zpráva dokládají, že bylo odvedeno poměrně velké množství práce na návrhu, podrobných simulacích, přípravě výrobních podkladů a fyzické realizaci. Student během oživování narazil na problémy, které k datu odevzdání diplomové práce nestačil vyřešit, ale i po odevzdání závěrečné práce nadále usilovně pracoval na jejich odstranění. Poslední v práci uvedené výsledky experimentálních testů vykazují různé nedostatky a vypovídají o tom, že zařízení není plně zprovozněno. Na zprovoznění a nastavení zařízení tohoto rozsahu je třeba rezervovat dostatek času (takto složité zařízení většinou nepracuje na první pokus), který student ztratil díky nekompletnosti a zpoždění některých dodávek materiálu. Doporučuji uvést výsledné charakteristiky plně funkčního zařízení při obhajobě, pokud budou k dispozici, aby je zkušební komise mohla zohlednit v hodnocení. Student byl velmi iniciativní a pracoval se zaujetím a snahou dotáhnout řešení do zdárného konce. Proto doporučuji práci k obhajobě s hodnocením D/68 b.

Navrhovaná známka
D
Body
68

Posudek oponenta

Dvořák, Radek

Student měl za úkol navrhnout 10-ti kanálový ekvalizér se spektrálním analyzátorem, což je zařízení poměrně obvodově rozsáhlé, pokud je řešeno analogově, jako v této práci. Při návrhu bylo bezesporu provedeno značné množství práce. Jak autor přiznává, zařízení po sestavení vykazovalo nestabilitu, v práci však není ani zmínka o jakémkoliv posouzení stability. V tomto případě by bylo bývalo asi vhodné se na toto při návrhu také zaměřit. Jako nedostatek hodnotím také nečitelnost celkového schématu, jelikož je to vlastně jeden z výsledků práce, celkově jsou obrázky v této práci špatně čitelné. Toto schéma navíc obsahuje ještě další blok vstupu pro mikrofon, o jeho řešení není v práci, ale ani zmínka. Použití tří operačních zesilovačů v kaskádě na vstupu audio-analyzátoru je zbytečné, stejně tak v samotném ekvalizéru by bylo možné některé obvody ušetřit, čímž by se zařízení zjednodušilo. V práci je množství drobných nepřesností a chyby ve schématech (např. Obr. 21 – chybí diody ve zdvojovačích). Na druhou stranu, jedná se o práci značného rozsahu vzhledem k vymezenému času, proto doporučuji práci k obhajobě s hodnocením C/70b.

Navrhovaná známka
C
Body
70

Otázky

eVSKP id 65745