KOČVARA, P. Dvoupásmová stereofonní reproduktorová soustava [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Kratochvíl, Tomáš

Student Pavel Kočvara měl podle zadání navrhnout pasivní dvoupásmovou stereofonní reproduktorovou soustavu s výstupním výkonem do cca 50 W / 8 ohmů a její výhybku. Zadání dále požadovalo kompletní konstrukci a exoerimentální ověření správnosti návrhu, včetně základního měření. Téma zadání si zvolil student sám, motivován zájmem stavby reprosoustavy pro vlastní použití. Student pracoval zcela samostatně a na konzultace, při kterých prezentoval vlastní řešení, docházel vždy dobře připraven a s dosaženými výsledky. Mohu konstatovat, že student zvolil řešení, které vychází z pečlivého rozboru dostupných reproduktorových měničů, konstrukce je doložena simulacemi, výpočty, měřením a fotodokumentací. Reprosoustavu student také samostatně zkonstruoval, což dokládá ve své bakalářské práci a jejím textu a technických přílohách. Dosažené technické parametry jsou velmi příznivé. Rád bych ocenil samostatnost, kritický rozbor řešení a příkladný aktivní přístup k řešení bakalářské práce. Práci doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení - A/96 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
96

Posudek oponenta

Polák, Ladislav

Bakalárska práca sa zaoberá návrhom a praktickou realizáciou dvojpásmovej stereofónnej reproduktorovej sústavy. V prvej časti práce sú stručne charakterizované reproduktory podľa frekvenčného rozsahu. Druhá časť práce sa už zaoberá kompletným návrhom a realizáciou reproduktorovej sústavy. V práce sú uvedené a stručne komentované zvolené metódy výpočtov, náhradné elektronické schéma reproduktoru pre simuláciu v programoch PSPICE a LspCAD, návrh výhybky a konštrukcia reproduktorovej skrine. Na záver sú prezentované výsledky smerovej charakteristiky realizovanej reprosústavy. Práca i s prílohami má dostatočný rozsah 43 strán a je napísaná v programe Latex, čo výrazne zvyšuje jej grafickú a formálnu úroveň. Terminologických a gramatických preklepov je minimum. Práca s literatúrou je na dobrej úrovni avšak počet uvedených referencií je málo. Jednotlivé kapitoly na seba nadväzujú logicky a sú prehľadné. Na druhej strane v práci chýba väčší počet odkazov na literatúru. Ďalej chýba hlbší komentár výsledkov z výpočtov a z merania. Autor mnohokrát používa vzorčeky, kde je uvedený odkaz na literatúru, avšak vysvetlenie jednotlivých symbolov chýba. Celkové ciele práce, najmä požiadavky na parametre reprosústavy (výkon 50W RMS/8, návrh a realizácia výhybky a citlivosť 90 dB/W/m) boli splnené. Navrhujem bodové hodnotenie 91/A.

Navrhovaná známka
A
Body
91

Otázky

eVSKP id 65748