POLACH, P. Tréningový systém pro sportovní lezce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Bubník, Karel

Student ve své práci popisuje vývoj a realizaci tréninkového systému pro sportovní lezce. Celá práce je mířená velmi prakticky, někdy bohužel na úkor hlubšího porozumění problematiky. V práci se vyskytuje řada nepřesností, zobecnění a chybně použitých pojmenování. Nelze říct, že je vše do detailu promyšlené. Vložené úsilí však bylo značné. Student osobně konzultoval u výrobce tenzometrů jejich vhodné použití. Během vývoje vyzkoušel několik různých konceptů, které všechny mohly být použity, ale praktická realizace nebyla bez hlubšího porozumění problematiky snadná. Nakonec student využil vývojového prostředí s kitem Arduino, který je určen pro vývoj jednoduchých aplikací. Celý měřící systém student mechanicky navrhl a realizoval s důrazem na výslednou cenu a funkčnost. Díky složitější mechanické konstrukci mohl použít velmi levné tenzometry a celou konstrukci tak zlevnit. Elektroniku k měřícímu systému navrhnul opět s důrazem na cenu a dostupnost součástek. Student celý systém navrhnul, realizoval a prakticky vyzkoušel. Systém je nyní instalován na lezecké stěně, kde probíhá jeho další testování a úpravy. Zadání práce vzniklo na žádost studenta, který během jeho vypracování projevil velkou iniciativu a zájem v cílové problematice. Podobné systémy se nikde nezmiňují, takže je možné, že jde o první aplikaci tohoto druhu. Z práce je vidět, že nejsou vyřešené všechny technické detaily konstrukce, nicméně byla ověřena její funkčnost a vhodnost pro využití v tréninku techniky sportovních lezců. Velmi oceňuji inovativní a kreativní přístup studenta, který dokázal dokončit a realizovat svoji myšlenku. Přes zjevné nedostatky práce a chyby, které se v ní vyskytují, musím zmíněné zohlednit v dobrém hodnocení.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Sekora, Jiří

Tématem práce pana Pavla Polacha byl návrh a realizace tréninkového systému pro lezce. Téma je velmi zajímavé a patrně vychází z reálné potřeby. V úvodu práce student popisem lezecké techniky srozumitelně objasňuje účel takového zařízení. Dále diskutuje problematiku měření síly a navrhuje mechanické zapojení chytu s použitím dostupného senzoru. U použitých senzorů měřil linearitu jejich charakteristiky. Nejsem si ale jist, zda byla provedena dodatečná i linearizace? Dále některé výpočty uvedené v práci nejsou zcela korektní. Po formální stránce mám výhrady ke kvalitě některých obrázků a rovnic (tyto lze v textovém editory přímo sepsat, je nevhodné vkládat je jako obrázek). Rovnež "+-" existuje jako samostný symbol. Navíc číslování rovnic neodpovídá zvyklostem, jedná se zřejmě o odkaz na zdroj? U zdrojů je mi sice jasné, že je řešená problematika velmi unikátní, přesto bych očekával, že student prostuduje více, než 8 literárních pramenů. Naopak musím pochválit 3D modely samotného realizovaného chytu, které výborně dokresluji představu o celém zařízení. Dále samotný výstup práce, který představuje funční a užitečné zařízení. Práci pana Pavla Polacha hodnotím snámkou "velmi dobře" / B a přikládám otázku. Prosím o její zodpovězení.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 66927