OLŠÁKOVÁ, B. Validace odvětvových průměrů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Luňáček, Jiří

Cíl práce byl splněn pouze částečně. Práce má pouzr praktické využití, autorka neidentifikovala jezdnoznačné faktory, které ovlivňují vypovídací schopnost odvětvových průměrů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů E Autorka precizně provedla finanční analýzu vybraných firem. Samotné validaci ale věnuje cca 1 stranu. Aby byl zcela naplněn cíl práce, je nutno přesně vymezit faktory, které způsobují největší odchylky od doporučených hodnot.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C Autorka využívá pouze obecně známe metody finanční analýzY, nevyužívá statistické vyhodnocení.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D Doporučení jsou spíše obecné, využitelné pro jakýkoliv podnik i z jiného odvětví. Návrhy nejsou ekonomicky evaluovány, chbí i časové vymezení realizace.
Praktická využitelnost výsledků C Celkový vývoj odvětví jde podle vybraných reprezentantů identifikovat. Jiné praktické využití práce nema. teoretické poznání není prací nejak rozšířeno.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B Formální stránka práce je dobrá, autorka se ale nevyvarovala drobných překlepů. Logická skladba práce je bez připomínke, terminoligicky práce odpovídá požadavkům na magisterskou práci.
Práce s informačními zdroji, včetně citací C Autorka využívá pro zpracování pouze monografií a internetu. Není využito původních vědeckých prací. Seznam literatury obsahuje pouze jednu cizojazyčnou monografii, tu ale autorka využíva citačně spíše sporadicky.
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Vrbová, Daniela

Diplomová práce je velmi kvalitně zpracována. Finančně-analytická část kompletně popisuje finanční situaci vybrané společnosti a vyvozuje správné závěry. V části porovnávající výsledky vybrané společnosti s konkurenty v oboru a odvětvovými průměry taktéž důkladně rozebírá vzniklé rozdíly a odchylky. V závěru definuje validní podmínky další prosperity vybrané společnosti a hodnotí využitelnost odvětvových průměrů ve finanční analýze. Práce je výborně strukturovaná a kvalitně graficky zpracována. Cíle práce byly splněny a to přesto, že se vybraná společnost projevila jako ne zcela typická pro CZ-NACE 22, neboť byla vzhledem ke svému zaměření nadprůměrně ovlivněna krizí ve stavebnictví.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků A
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 63580