ŠINDLER, P. Dvoustupňový nízkošumový zesilovač pro GPS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Baran, Ondřej

Úkolem studenta byl návrh a realizace dvoustupňového nízkošumového zesilovače pro pásmo GPS. V první části je teoreticky rozebrána problematika příjmu GPS signálů a návrhu nízkošumových zesilovačů. V další části práce je proveden návrh zesilovače, je uveden postup a výsledné parametry simulací z programu Ansoft Designer. Student zde podrobně popisuje způsoby nezbytného šumového a výkonového přizpůsobení jednotlivých zesilovacích stupňů. V poslední kapitole jsou detailně popsány jednotlivé realizace navrženého zesilovače vedoucí až k finální variantě. Změřené parametry zesilovače jsou porovnány s teoretickými předpoklady. Student se řešení zadaného úkolu věnoval velmi aktivně. V průběhu realizační části narazil na řadu problémů, které postupně samostatně odstranil, a vytvořil tak funkční vzorek nízkošumového zesilovače s velmi dobrými parametry. Funkčnost zesilovače také ověřil v praxi. Bakalářská práce je přehledně členěna do kapitol, je sepsána srozumitelně s minimem chyb a nepřesností (v odkazech na obrázky v kapitole 4). Zadání práce bylo splněno.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 19/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
99

Posudek oponenta

Kasal, Miroslav

Student splnil zadání bakalářského úkolu v plném rozsahu. Návrh dvoustupňového zesilovače signálů GPS v prostředí Ansoft Designer neobsahuje chyby a svým rozsahem převyšuje obvyklou úroveň. Zesilovač byl realizován a experimentálně ověřeny jeho vlastnosti. Dosažené parametry odpovídají předpokladům i teoretickému východisku a činí zesilovač prakticky dobře použitelným. Práci hodnotím výborně (92) a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 45/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 18/20
Formální zpracování práce A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 31031