STRAKA, R. Návrh optoelektronického snímače polohy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Puskely, Jan

V práci je uveden rozbor návrhu snímače polohy, který by určoval aktuální polohu měřící sondy v mikrovlnné lince. Pro tento účel je vybrán integrovaný optoelektronický snímač používaný v optických myších. Student realizoval modul pro komunikaci a přenos signálu mezi optoelektronickým snímače a PC a vytvořil program ovládající navrhnutý obvod a zpracovávající naměřená data podél měřicí linky. Student po celou dobu pracoval samostatně a zvládal všechny úkoly. Prokázal velmi dobrou orientaci v problematice a schopnost samostatně řešit vzniklé problémy.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 18/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Nováček, Zdeněk

Student v bakalářské práci zhodnotil hlavní typy snímačů polohy s ohledem na jejich využití pro automatizaci měření měřicí linkou a podrobně popsal optoelektronický snímač ADSN-5020 i obvod pro komunikaci s PC typu FT232. Po shrnutí poznatků o rozložení napětí na vedení pak navrhl provedení snímače polohy a komunikačních obvodů včetně základního programového vybavení a ověřil jejich činnost. Sledoval rovněž vliv provedení podložky snímače na rozlišení snímače a postup kalibrace měření vzdálenosti snímačem. V závěru práce vytvořil program pro řízení procesu měření a základní zpracování a zobrazení výsledků měření včetně ukázky dosažených výsledků. Práce je logicky členěna a svědčí o dobrém zvládnutí řešené problematiky i schopnosti studenta využívat poznatky z literatury, navrhnout a realizovat obvodové části zařízení, sestavit funkční řídicí program a hodnotit dosažené výsledky. Poněkud postrádám možnost následného zpracování měřených dat dalšími programy. Z hlediska srovnání s předpokládanými průběhy není logické ponechání měřených dat v decibelovém vyjádření. Postrádám rovněž údaj o celkovém počtu změřených hodnot na vedení uvažovaného typu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 18/20
Odborná úroveň práce A 45/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 17/20
Formální zpracování práce A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 31025