SZAKÁCSOVÁ, D. LABORARTORY BRNO [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Marek, Jiří

Studentka přistupovala v průběhu zpracování bakalářské práce k zadaným úkolům velmi zodpovědně a svědomitě. Diana Szakácsová je dobrá studentka a její závěrečná práce to dokládá. Oceňuji zejména její vytrvalost při hledání technického řešení pro svou vizi řešeného prostoru. Zvolené organické tvarování prostoru se díky konstrukční náročnosti a současnému stavu technických znalostí studentky částečně oproti původní vizi zjednodušilo. Navržený objekt však působí konzistentním dojmem a nabízí adekvátní vnitřní prostor pro současnou galerii architektury či moderního umění.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B Studentka přistupovala v průběhu zpracování bakalářské práce k zadaným úkolům velmi zodpovědně a svědomitě.Diana Szakácsová je dobrá studentka a její závěrečná práce to dokládá. Oceňuji zejména její vytrvalost při hledání technického řešení pro svou vizi řešeného prostoru. Zvolené organické tvarování prostoru se díky konstrukční náročnosti a současnému stavu technických znalostí studentky částečně oproti původní vizi zjednodušilo. Navržený objekt však působí konzistentním dojmem a nabízí adekvátní vnitřní prostor pro současnou galerii architektury či moderního umění.
Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Palacký, Jiří

Práci považuji za přínosnou do diskuse o budoucí podobě městké budovy na předmětném nároží.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Navržená budova převyšuje sousední budovy. Ve vyšších patrech svým ustoupením od uliční čáry částečně odkrývá štítové stěny sousedů. Zastavuje převážnu část stavební parcely a pro příjezd aut využívá sousedních pozemků ve vnitrobloku.
Architektonické řešení B Budova je oděna do desek z pohledového betonu. Venkovní terasa, otevírající se do křižovatky, slouží k expozici soch. Fasáda je mírně prohnuta v ladné křivce, která přechází v zaoblené nároží. Parter je řešen městským způsobem jako otevřený pro veřejnost. Patra galerií jsou propojena kruhovým vnitřním shora prosvětleným atriem, lemovaným nosnými sloupy.
Provozní řešení B Vnitřní uspořádání budovy je horizontální do pater navzájem propojených panoramatickým výtahem, točitým a přímým schodištěm a únikovým schodištěm, osobním a nákladním výtahem v provozně odděleném bloku při štítové zdi, přičemž dispozice nákladního výtahu poněkud ztěžuje manipulaci s nákladem v přízemí a v suterénu. V mísnosti 1.05 nejsou vhodně umístěny vstupní dveře na WC muži - naproti pisoárům. Výstup ze zakladače přes sklad obchodu 1.04 není žádoucí.
Technicko konstrukční řešení B Konstrukce budovy je pravděpodobně ŽB monolitická, dostatečně nadimenzovaná na zatížení z obkladových desek z betonu o tl. 10cm. VZT jednotka je umístěna v suterénu s přisáváním čerstvého vzduchu z úrovně střešní roviny.
Formální úroveň B Práce je po obsahové stránce zpracována jednoduchým avšak vypovídajícím způsobem. V půdorysech chybí zakreslení napojení na terén a sousední budovy. Výkresy jsou zeschematizovány - viz.např. řez B - na úrovni +18,800 v místě půdy panoramatického výtahu chybí zákres podlahy, střešní světlík /nebo fotovoltaické panely - není zřejmé/ na úrovni +23,500 není zakresleno jinde v dokumentaci, apod.
Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 66173