ŠROLOVÁ, A. LABORARTORY BRNO [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Mléčka, Jan

Pro Andreu Šrolovou se Galerie architektury stává výraznou dominantou, reflektující prestižní parcelu v kontextu původního záměru brněnské Ringstrasse. Autorka se nápaditým způsobem vyrovnává s aktuálními regulativy i neveselým kontextem výjimečného místa zadušeného masívní automobilovou dopravou. Levitující prstenec vstupuje do prostoru křižovatky / Moravského náměstí a po vzoru Serpentine Gallery jasně definuje plochu parcely jako platformu pro sezonní "pavilony" prostorových expozic. Přesvědčivý návrh se stává ikonickou galerií architektury v mezinárodním kontextu. Objekt jako kruh na Okruhu. Galerie jako Architekturring brněnské Ringstrasse.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A soustavný s velkou mírou invence a osobního nasazení.
Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Hrabec, Josef

Zdařilá práce, ve které autorka prokazuje schopnost skloubit své výtvarné cítění a pochopení charakteru místa se zadáním práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení Je zajímavým kompromisem. Tím, že se vlastní galerie vznáší ve výšce, je zbavena „obtížných“ urbanistických konotací, avšak návštěvníci tohoto atraktivního zařízení budou muset přetrpět všechny problémy úrovňového křížení s hektickou dopravou. Ze situace ani z výkresu 1. NP není patrný příjezd k parkovacímu zakladači.
Architektonické řešení Zvolený koncept umožňuje naplnění smyslu galerie tohoto určení, a to prezentaci architektury v takovém měřítku, kdy má divák možnost vnímat i prostor vystaveného exponátu. Tedy nejen model, fotografie či vizualizace. Návrh má výrazný výtvarný náboj, který koresponduje s funkcí objektu, který se ale také projevuje v náročné konstrukci.
Provozní řešení Provozní řešení je jednoduché, přehledné a vcelku logické. Místy je ale poněkud nedotažené. Proč je např. téměř v každém podlaží tak velká úklidová komora? Není škoda, že z kavárny není výhled? A nebude v ní tma? Čtyři zaměstnanci v 5. NP mají štědré zázemí. WC v tomto podlaží jsou určena pro handicap?
Technicko konstrukční řešení Je náročné a nápadité a odpovídá zvolenému hmotovému uspořádání stavby. Oceňuji, že studentka uplatnila přírodní čedič místo tolik oblíbeného pohledového betonu, který neumí „ušlechtile“ stárnout. Tím objekt získal jistou noblesu, předpokládanou u staveb tohoto druhu.
Formální úroveň Po této stránce je možné vytknout práci určité nedostatky, např. v situaci dublování názvů ulic a chybějící severka, ve výkrese 1. NP zřetelnější osazení do terénu a vnější vazby, chybí označení některých prostorů (únikové schodiště, instalační šachty?). Také není nutné používat anglické názvy tam, kde existují české ekvivalenty (bookshop, giftshop), a žargon (úklidovka).
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 66177